Linkovi

Sjedinjene Države posvećene stabilnosti Zapadnog Balkana


SAD: Podrška Zapadnom Balkanu u pridruživanju EU
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:18 0:00

SAD: Podrška Zapadnom Balkanu u pridruživanju EU

Sjedinjene Države ostaju prisutne u regionu i pružiće podršku saradnji zemalja Zapadnog Balkana u procesu stabilizacije i pridruživanja EU, poruka je konferencije Transatlatske mreže liderstva i Atlantskog savjeta u Washingtonu, kojoj su prisustvovali američki zvaničnici i predstavnici iz regiona

Zemlje Zapadnog Balkana suočavaju se sa brojnim izazovima, među kojima su borba protiv korupcije, cyber bezbjednost, te rad na evropskoj energetskoj nezavisnosti, odnosno smanjenju ovisnosti od ruske energije.

Za suočavanje sa zajedničkim problemima regionalna saradnja je od suštinskog značaja, poručeno je sa konferencije, na kojoj je naglašeno da je stabilan region prioritet vanjske američke politike – posebno stabilizacija Bosne i Hercegovine i rješavanje pitanja Kosova i Srbije.

Postoji mnogo izazova, kako smanjiti tenzije i normalizovati odnose Srbije i Kosova. Šta smo mi kao međunarodna zajednica i region, spremni da uradimo da bismo se usprotivili onima koji bi da probude duhove nasilja i tenzija u Bosni i Hercegovini, koji dovode u pitanje njen suverenitet i teritorijalni integritet i multietničnost. To nije nešto što SAD može sama da riješi, to je kako da pomognemo da zemlje regiona budu bliže jedna drugoj, samim tim i Evropskoj Uniji, to je naš strateški interes. Zato smo i podržali razne regionalne inicijative kao što je Otvoreni Balkan”, kaže Martin Mc Dowell, šef Ureda za Centralnu i Južnu Evropu.

Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH za Glas Amerike ističe prirodne potencijale BiH, posebno energetske i one za proizvodnju hrane, ali i veoma značajnu stratešku poziciju ove zemlje.

To je srce Balkana. Međutim BiH, kao i sve zemlje regiona, ima ogroman problem infrastrukturalne povezanosti. Bitno je da sve zemlje Balkana dobiju određenu infrastrukturu, da ne moramo recimo iz Sarajave do Skoplja putovati 10 do 15 sati. Regionalne infrastrukturalne inicijative će povezati zemlje regiona i na taj način ih učiniti puno interesantnijim za potencijalne investicije.”, objašnjava Mahmuzić.

U tom smislu smatra da je saradnja sa SAD i EU od ključnog značaja.

Kineske i ruske investicije su se pojavile onog trenutka kada je prestao aktivni interes Sjedinjenih Država za region. Rusija je, zajedno s Kinom, iskoristila taj vakum i ušli su u zemlje regiona. U tom momentu su se pokazale kao partner koji je bio zainteresovan za region. Važno je da SAD i EU pokažu više pažnje prema regionu, koji prirodno naginje ka Zapadnoj Evropi i prema atlantskim integracijama.

Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH
Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH

Energetska tranzicija je jedno od prioritetnih pitanja, ističe Vedran Lakić, ministar industrije I energetike FBiH, koji se nada da će u narednom periodu Bosna I Hercegovina popraviti negativan omjer, koji trenutno iznosi 70 posto u korist energije proizvedene iz neprihvatljivih izvora.

Osvrnuo se i na kineske i ruske investicije u energetskom sektoru BiH.

Kada govorimo o investicijama koje su bile u prethodnom periodu i koje se tiču termoelektrana i tog sektora, imali smo nekoliko investicija koje nisu bile dovoljno kvalitetne i sumnjam u njihov ishod za naredni period. Uključivanje EU u ovaj proces je veoma značajno. Tu bih istakao veliki angažman Evropske energetske zajednice za Zapadni Balkan, koja nas povezuje i daje upute šta je to što moramo raditi za naredni period. Svaka od država Zapadnog Balkana ima svoje obaveze i kako to bude ispunjavala tako će i imati priliku da koristi sredstva EU kada su obnovljivi izvori energije u pitanju”, kazao je Lakić.

Ističući da je Amerika posvećena nastavku snažnog partnerstva sa zemljama Zapadnog Balkana u pogledu čiste energije, ali i energetske sigurnosti, Geofrey R. Pyatt, pomoćnik američkog državnog sekretara za energetske resurse podsjetio je na globalno dramatičan uticaj invazije Rusije na Ukrajinu - posebno na energetsko tržište Evrope.

Putin je osigurao da se Rusija nikada više neće smatrati pouzdanim dobavljačem energije, i sama ta činjenica će imati dramatičan uticaj na ponašanje globalnih energetskih tržišta u narednim godinama. To utiče na energetsku tranziciju, posebno u Evropi, gdje vlade jasnije, nego ikada prije, vide rizike ovisnosti o opskrbi fosilnim gorivom iz jednog izvora i koliko je važno udvostručiti posvećenost obnovljivoj energiji, kako iz geopolitičkih, tako i sigurnosnih razloga, koje donose kako ekonomske, tako I ekološke prednostima”, kaže Pyatt.

On je istakao da je Bidenova administracija predstavila dva vodeća principa u vođenju spoljne politike.

Prvi je rad sa saveznicima i partnerima, a drugi partnerstvo sa privatnim sektorom, koji uključuje američke energetske kompanije.

David De Falco, zamjenik pomoćnika sekretara za trgovinu Sjedinjenih Država istakao je da američke kompanije prepoznaju potencijal Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope.

Imamo sve više predstavnika na terenu zaduženih za investicije, a takođe radimo i na programima privrednog razvoja. Imamo strategiju koja se zove ‘Evropa u razvoju’, s posebnim osvrtnom na region, prepoznajući da bi to doprinijelo ekonomskom rastu, kao i stabilnosti o kojoj ste danas govorili”, objasnio je De Falco.

Ovogodišnja nagrada Transatlantske mreže liderstva otišla je u BiH, direktoru Agencije za bankarstvo FBiH Jasminu Mahmuziću.

Michael Barbero, potpredsjednik ove mreže istakao je važnost poruke u kojoj lideri regiona ne žele biti taoci istorije nego partneri na putu ka budućnosti, te da je Mahmuzić prešao sa riječi na djela, ne gledajući na ovaj proces kao na problem, nego kao na rješenje.

"Njegovo nevjerovatno liderstvo i reforme koje je napravio svrstale su ovu agenciju u standard međunarodnih organizacija”, zaključio je Barbero.

XS
SM
MD
LG