Linkovi

Američki ekstremisti inspiracija onima u inostranstvu


Dvojica članova Ku Klux Klana u intervjuu u blizini Pelhama, Sjeverna Karolina, 2. decembra 2016. Glendon Crawford, osuđen na 30 godina zatvora, 19. decembra 2016., zbog pokušaja izrade bombe, bio je samozvani član KKK.
Dvojica članova Ku Klux Klana u intervjuu u blizini Pelhama, Sjeverna Karolina, 2. decembra 2016. Glendon Crawford, osuđen na 30 godina zatvora, 19. decembra 2016., zbog pokušaja izrade bombe, bio je samozvani član KKK.

Među visokim američkim zvaničnicima za borbu protiv terorizma postoji mišljenje da postupci manjeg broja Amerikanaca zapravo pomažu u razvoju rasističkih i krajnje desničarskih ekstremističkih grupa širom svijeta.

Preciznije, zvaničnici ukazuju na masovne pucnjave i druge napade visokog profila u Sjedinjenim Državama, koji su pomogli da se počinioci pretvore u mučenike, za grupe i pojedince sličnih mišljenja.

"Ne želim da govorim o nekom tačnom broju. Ne mogu to da izmjerim", izjavio je koordinator za borbu protiv terorizma Sekretarijata za domovinsku bezbjednost Nikolas Rasmusen, na virtuelnoj konferenciji o bezbednosti u utorak.

"Ali, nažalost, to se dešava previše često, kada Amerikanci ili ljudi u Sjedinjenim Državama koji su izveli te užasne događaje, ili napade, služe kao inspiracija i doprinose radikalizaciji u drugim dijelovima svijeta“, rekao je on. "Njihova imena, i njihov sistem vrijednosti pojavljuju se u pismima ili govorima napadača koji se bave takvom vrstom aktivnosti u inostranstvu."

Ova zabrinutost nije novost. Istraživači, zapadni zvaničnici, pa čak i neki bivši američki zakonodavci, godinama su izražavali strahovanje da su grupe sa sjedištem u SAD imale kritičnu ulogu u širenju rasističkih i krajnje desničarskih ideologija.

Grafikon porasta broja ekstremističkih grupa u Sjedinjenim Državama.
Grafikon porasta broja ekstremističkih grupa u Sjedinjenim Državama.

Na primjer, Američka Liga za borbu protiv defamacije, navela je 2019. godine da je Dilan Ruf, osuđen za ubistvo devet osoba tokom rasno motivisane pucnjave u crkvi u Južnoj Karolini 2015, bio hvaljen na desničarskim internet forumima.

Nedavno, bivši koordinator za borbu protiv terorizma State Departmenta, Nejtan Sejls, upozorio je američke zakonodavce da američki bijeli ekstremisti mijenjaju cjelokupnu sliku toga šta su opasnosti.

"Ono što se dešava u Sjedinjenim Državama utiče na ono što se dešava u inostranstvu, a ono što se dešava u inostranstvu utiče na napade u Sjedinjenim Državama“, rekao je Sejls. "Te ekstremističke mreže međusobno razgovaraju."

Bivši kongresmen Maks Rouz otišao je toliko daleko da je upozorio da američki bijeli ekstremisti izvoze krajnje desničarska uvjerenja na skoro isti način kao što su radikalni imami u dijelovima Bliskog istoka izvozili džihadističke ideologije koje su podsticale terorističke grupe kao što su Al-Kaida i Islamska država.

Međutim, iako te terorističke grupe ostaju prijetnja, Rasmusen je u utorak upozorio da su, kada je riječ o opasnosti na američkom tlu, primat preuzeli domaći ekstremisti, uključujući one koji se zalažu za ideologiju bijele superiornosti.

"Ravnoteža se prilično dramatično pomjerila", rekao je on na Nacionalnoj konferenciji za bezbjednost 2023.

"Skup prijetnji domaćih ekstremista sada je veći po opsegu, učestalosti i čak smrtnosti u sadašnjem okruženju, i to je izvor duboke zabrinutosti“, dodao je Rasmusen.

Zabrinutosti u Kanadi

Kao i njihove američke kolege, kanadski zvaničnici takođe izražavaju zabrinutost.

"Od 2014. godine imali smo napade u kojima je poginulo 26 ljudi, a 46 je ranjeno u sedam različitih događaja koje bismo nazvali ’ideološki motivisani nasilni ekstremizam’, tako da je to bilo prioritetno pitanje“, izjavila je Lesli Souper, generalna direktorka za nacionalnu bezbjednosnu politiku Ministarstva za javnu bezbjednost i pripremu za vanredne situacije Kanade.

"Došli smo do zaključka da se ta perspektiva može izvući iz širokog spektra pritužbi i ideja širom političkog spektra i da je, naravno, animirana tehnologijom“, rekla je ona na konferenciji u utorak.

Souper je navela da forumi kao što su YouTube kanali, gejmerske platforme i drugi prostori i dalje daju prostor rasno motivisanim ekstremistima da se okupljaju i šire.

"Nismo uspjeli da napravimo progres na nekim od ključnih zapadnjačkih platformi da bi zaista spriječili i usporili cirkulaciju terorističkih sadržaja na internetu koji zaista nastavljaju da podstiču radikalizaciju", navela je ona. "Postoji podijeljena odgovornost koju treba da preuzmu i tehnološke platforme."

XS
SM
MD
LG