Linkovi

Bijela kuća i dalje spremna da nastavi pregovore o paketu ekonomske pomoći


Redovi za pomoć za nezaposlene u Kentuckyju ( Foto: Rojters/Bryan Woolston/Arhiva)
Redovi za pomoć za nezaposlene u Kentuckyju ( Foto: Rojters/Bryan Woolston/Arhiva)

Predsjednik SAD Donald Trump zaustavio je pregovore sa članovima Kongresa iz Demokratske stranke o novom paketu pomoći za saniranje ekonomskih posljedica koronavirusa do poslije izbore, čak i dok raste broj slučajeva COVID-19 u većem dijelu zemlje prije sezone gripa.

Šef osoblja Bijele kuće Mark Meadows izjavio je u srijedu da nije vjerovatno da će Kongres i Trumpova administracija postići dogovor o novom paketu pomoći za saniranje ekonomskih poosljedica koronavirusa.

"I dalje smo spremni da učestvujemo, ali nisam optimista da će se postići dogovor. Optimista sam da postoji oko 10 stvari koje možemo da radimo korak po korak", rekao je Meadows u intervjuu za Fox News.

On je naveo da je administracija naklonjenija takvom pristupu, iako je dodao da su razgovori prekinuti, dan nakon što je predsjednik Amerike Donald Trump zaustavio pregovore do poslije izbora.

Mark Meadows
Mark Meadows

Meadows nije precizirao šta predlaže administracija, ali je ponovio da je predsjednik Trump u utorak uveče na Twitteru objavio da će podržati dijelove zakona koji bi pomogli američkim aviokompanijama i malim preduzećima, kao i za novčanu pomoć pojedincima. Dodao je da predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi ne "pregovara u dobroj vjeri".

Meadows je naveo da se administracija i Pelosi slažu "oko 10 stvari", koje je "administracija spremna da razmotri", ako Pelosi pristane na pristup "korak-po-korak".

Pelosi je izrazila spremnost da se se o naporima za odgovor na koronavirus razgovara objedinjeno, a ne kroz pojedinačne zakone.

Predsjednik SAD Donald Trump zaustavio je pregovore sa članovima Kongresa iz Demokratske stranke o novom paketu pomoći za saniranje ekonomskih posljedica koronavirusa do poslije izbore, čak i dok raste broj slučajeva COVID-19 u većem dijelu zemlje prije sezone gripa.

"Naložio sam svojim predstavnicima da zaustave pregovore do nakon izbora kada ćemo, odmah nakon što pobijedim, usvojiti veliki zakon o podsticaju ekonomije usredsređen na Amerikance koji marljivo rade i mala preduzeća", tweetovao je Trump.

Nakon što je Trump otkazao pregovore, vrijednost akcija na Wall Streetu je naglo pala.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi ocijenila je da Trumpova odluka pokazuje da nije spreman da porazi virus.

"Predsjednik Trump je danas ponovo pokazao svoje pravo lice: sebe je stavio na prvo mjesto na uštrb zemlje, uz saučesništvo republikanskih članova Kongresa", navela je Pelosi u saopštenju.

Nancy Pelosi
Nancy Pelosi

Šef američkih Federalnih rezervi Jerome Powell prethodno je rekao na jednoj poslovnoj konferenciji da je rast američke ekonomije "daleko od toga da bude okončan", poslije pada zbog pandemije koronavirusa.

Neuspjeh SAD da pruže dalju pomoć "dovešće do slabog oporavka i stvoriti nepotrebne probleme za domaćinstva i biznise", upozorio je Powell.

Pelosi i sekretar za finansije Steven Mnuchih su tokom protekle nedjelje bili u stalnom kontaktu dok su pokušavali da smanje jaz između demokrratskog prijedloga da se za borbu protiv pandemije izdvoji 2,2 hiljade milijardi dolara i zahtjeva administracije da ta cifra bude 1,6 hiljadu milijardi.

Međutim, bilo je neizvjesno da li bi većina republikanaca u Senatu glasala za bilo koji prijedlog.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG