Linkovi

Rekord na njujorškoj berzi - Dow Jones prvi put dostigao 30.000


Industrijski prosjek Daw Jones dostigao je rekodno visok nivo zbog nada u vakcinu protiv koronavirusa i post-izbornu stabilnost (Foto: STRF/STAR MAX/IPx 2020)
Industrijski prosjek Daw Jones dostigao je rekodno visok nivo zbog nada u vakcinu protiv koronavirusa i post-izbornu stabilnost (Foto: STRF/STAR MAX/IPx 2020)

Industrijski prosek Dow Jones u utorak je prvi put do sada je dostigao 30.000 poena, zahvaljujući pozitivnom raspoloženju investitora u pogledu razvoja vakcine i vijesti da je počeo proces prenosa vlasti na novoizabranog predsjednika Joe Bidena. 

Dow je sredinom dana porastao za 1,4 odsto dok je indeks S&P 500, koji ima daleko veći uticaj na penzione račune od Dowa, porastao za 1,3%. Nasdaq, koga čine dionice tehnoloških kompanija, skočio je za 1 odsto.

Predsjednik Donald Trump na Twitteru je čestitao "svima" na tom rekordu, iako analitičari rast berze djelimično pripisuju vijesti da je njegov nasljednik Biden izabrao Dženet Jelen, uglednu bivšu predsjednicu Federalnih rezervi, za svoju sekretarku za finansije.

Govoreći u Bijeloj kući Trump je rekao:

"Želim da svima čestitam. Industrijski prosjek Dow Jones je upravo dostigao 30.000, što je najviše u istoriji. To je sveta brojka - 30.000. Niko nije mislio da će to ikada doživjeti."

Dow je dostigao vrijednost veću od 30.000 poena u trenutku sve jačeg optimizma da će razvoj vakcina za koronavirus omougućiti vladama da popuste restrikcije koje su oslabile američku i druge ekonomije.

Farmaceutske kompanije Astra Zeneca, Pfizer i Moderna su nedavno objavile dobre rezultate svojih testiranja svojih vakcina.

Pored toga, američka Uprava za opšte usluge u ponedjeljak je konstatovala da je Biden po svemu sudeći pobjednik predsjedničkih izbora 3. novembra. Time se Bidenu omogućava da koordiniše sa federalnim agencijama svoje planove da preuzme kontrolu nad Bijelom kućom 20. januara, uprkos pokušajima predsjednika Donalda Trumpa da poništi izborni rezultat.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG