Linkovi

SRBIJA: Ministarstvo odbrane demantiralo sopstveni izvještaj. "Najveći vojni donator nisu SAD već Rusija"


Vojska Srbije
Vojska Srbije

Sjedinjene Američke Države najveći su donator Vojske Srbije i poklonile su joj, u novcu i opremi, znatno više od svih ostalih zemalja donatora zajedno, podaci su o donacijama između 2014. i 2018. godine koji su objavljeni u najnovijem informatoru Ministarstva odbrane Srbije.

Nakon objavljenog izvještaja reagiralo je Ministarstvo odbrane Srbije tvrdnjom da se u tom smislu ipak najviše istakla Ruska Federacija. Međutim, za potvrdu te tvrdnje nije ponuđena nijedna činjenica – osim navođenja javnosti već poznatih informacija.

“Vojska Srbije je najveće donacije dobila od Ruske Federacije koja je donirala šest aviona MiG-29, a u toku je realizacija donacije 30 oklopnih izviđačkih vozila BRDM-2MS i 30 tenkova T-72MS sa pratećim elementima logističke podrške. Osim toga, tokom pregovora za nabavku naoružanja i vojne opreme iz Ruske Federacije dobijeni su značajni popusti i druge olakšice”.

Upadljiv nesrazmjer između donacija SAD-a, ali i drugih država i Rusije, objašnjen je neaktuelnošću izveštaja.

“Do razlike u iznosima donacija pojedinih država koji se nalaze u 'Informatoru o radu Ministarstva odbrane' i stvarnog stanja, došlo je iz razloga što u 'Informatoru' nisu prikazane one donacije koje su u toku ili još ne postoji saglasnost obje strane za objelodanjivanjem podataka o iznosima tih donacija”, ukazano je u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije.

Srbija je od SAD dobila pomoć od oko 10 miliona dolara u opremi i novcu, čime je ta zemlja prema objavljenom izvještaju ubjedljivo na prvom mestu. Druga na listi dobrotvora je Kina, koja je donirala oko 5,2 miliona eura, a za njom slijede Norveška sa 586.000 evua, Danska sa 494.860 eura i Velika Britanija sa blizu 185.000 eura.

Srbija je od SAD dobila najveće donacije za nabavku simulatora za obuku izvođenja vojnih operacija u vrijednosti od 1,4 miliona dolara i opremu za višenamenski poligon za obuku, vrijedan 819.800 dolara. Sjedinjene Države su poklonile i 12 termovizijskih dvogleda i 350 radioloških individualnih senzora vrijednih 814.567 dolara, kao i sisteme za simulaciju "Virtual Battle Space" u vrijednosti od 379.000 dolara.

Dnevnik Blic prenosi riječi vojnog analitičara Aleksandra Radića, koji kaže da pomoć Pentagona ide kroz više kanala i da nisu svi oni prikazani u Informatoru Ministarstva odbrane, te da to nije slučaj samo sa Amerikom, već i Rusijom i drugim zemljama.

"Na primjer, SAD su donirale 40 terenskih vozila HM-MWV, ali oni nisu navedeni. Zatim, građevinske mašine za inženjersku četu 352. bataljona iz Prokuplja. Obuka za tu jedinicu sprovodi se u saradnji sa američkom vojskom i ona je predviđena za učešće u multinacionalnim operacijama. USEUCOM, komanda Američkih snaga u Evropi, finansirala je različite obuke i međunarodne vježbe na koje odlaze pripadnici VS, a kroz program IMET finansira se školovanje kadra", objašnjava Radić.

U Informatoru MO kaže se da je za pet godina Rusija donirala 45.000 eura i to za otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda i 10 kompleta padobrana. Donirano je 10 vozila BRDM2, iz kontigenta ruske donacije od 30 tenkova T-72 i 30 BRDM2, ali ni tih vozila, kao i programa "MiG" ili američkih "hamvija", nema u Informatoru o radu Ministarstva odbrane u kojem su predstavljene donacije Vojsci u posljednjih pet godina.

Sjedinjene Američke Države bile su najveći pojedinačni donator Ministarstvu odbrane Srbije i u 2018. godini, pokazuju zvanični podaci. Ministarstvo odbrane je prošle godine dobilo 2,5 miliona eura donacija, od čega je čak 2,3 miliona stiglo iz SAD.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG