Linkovi

SAD donirale BiH 96.000 vakcina


Vakcine su dopremljene na sarajevski aerodrom, 11. januar 2021.
Vakcine su dopremljene na sarajevski aerodrom, 11. januar 2021.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država donirala je 96.000 doza Moderna vakcina koje su, u utorak, dopremljene na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

SAD su, do sada, putem posredstva Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Bosni i Hercegovini donirale 11,2 miliona dolara za pomoć u borbi protiv pandemije korona virusa.

Zamjenica šefa misije u Ambasadi SAD u BiH Deborah Mennuti izjavila je kako je današnja donacija dio globalnih napora koje ulažu SAD u borbi protiv pandemije.

“Donacija Moderna vakcina će pomoći BiH da se izbori s pandemijom i da se vakciniše 70 posto stanovništva u 2022. godini. Ranije dopremanje vakcina Oružanim snagama BiH je pokazatelj posvećenosti zemlji i uzajamnog prijateljstva. Više od 11 miliona američkih dolara smo donirali BiH u borbi protiv pandemije, a što podrazumijeva laboratorijsku opremu, prevenciju, stručnjake, dezinfekciju i ostalu medicinsku opremu. estove. Osigurali smo i opremu za Ministarstvo sigurnosti BiH, entitetska ministarstva unutrašnjih poslova i OSBiH. U globalnoj kampanji, SAD su ponosne, jer su izdvojile 2 milijarde dolara za 92 zemlje svijeta s niskim primanjima, a bit će dodatne 2 milijarde u ovoj godini. Dok raste broj zaraženih korona virusom zbog omikron soja, pozivam sve da se vakcinišu što prije. Iskoristite priliku i zaštitite sebe”, kazala je Mennuti.

Zaključno s ovim mjesecom, više od 219 miliona doza Moderna vakcine je iskorišteno u Sjedinjenim Državama.

Dušan Kojić, pomoćnik ministra u Sektoru za zdravstvo Ministarstva civilnih poslova BiH kazao je da je država do sada zaprimila 3.690.260 doza vakcina. Riječ je o donacijama, direktnim nabavkama, Covax i EU mehanizmu.

“Oko 27 posto stanovništva u BiH je primilo vakcinu, što je više od 900.000 građana. Ovo nisu podaci za osobe vakcinisane van BiH, a njih je oko 35.000. Bitno je da se stanovništvo odazove vakcinaciji te tako pokaže opredijeljenost za jačanje kapaciteta zdravstva. Pandemija s kojom se svijet suočio, pokazala je da većina zemalja nije uspjela odgovoriti izazovima. Falilo im je resursa, što je podrazumijevalo pomoć drugih zemalja. Hvala Vladi SAD-a na podršci i donaciji 96.000 doza Moderna vakcina”, zaključio je Kojić.

Bosna i Hercegovina u narednom periodu očekuje donaciju vakcina iz Bugarske i Poljske.

XS
SM
MD
LG