Linkovi

SAD donirale BiH 96.000 vakcina


Vakcine su dopremljene na sarajevski aerodrom, 11. januar 2021.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država donirala je 96.000 doza Moderna vakcina koje su, u utorak, dopremljene na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

SAD su, do sada, putem posredstva Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Bosni i Hercegovini donirale 11,2 miliona dolara za pomoć u borbi protiv pandemije korona virusa.

Zamjenica šefa misije u Ambasadi SAD u BiH Deborah Mennuti izjavila je kako je današnja donacija dio globalnih napora koje ulažu SAD u borbi protiv pandemije.

“Donacija Moderna vakcina će pomoći BiH da se izbori s pandemijom i da se vakciniše 70 posto stanovništva u 2022. godini. Ranije dopremanje vakcina Oružanim snagama BiH je pokazatelj posvećenosti zemlji i uzajamnog prijateljstva. Više od 11 miliona američkih dolara smo donirali BiH u borbi protiv pandemije, a što podrazumijeva laboratorijsku opremu, prevenciju, stručnjake, dezinfekciju i ostalu medicinsku opremu. estove. Osigurali smo i opremu za Ministarstvo sigurnosti BiH, entitetska ministarstva unutrašnjih poslova i OSBiH. U globalnoj kampanji, SAD su ponosne, jer su izdvojile 2 milijarde dolara za 92 zemlje svijeta s niskim primanjima, a bit će dodatne 2 milijarde u ovoj godini. Dok raste broj zaraženih korona virusom zbog omikron soja, pozivam sve da se vakcinišu što prije. Iskoristite priliku i zaštitite sebe”, kazala je Mennuti.

Zaključno s ovim mjesecom, više od 219 miliona doza Moderna vakcine je iskorišteno u Sjedinjenim Državama.

Dušan Kojić, pomoćnik ministra u Sektoru za zdravstvo Ministarstva civilnih poslova BiH kazao je da je država do sada zaprimila 3.690.260 doza vakcina. Riječ je o donacijama, direktnim nabavkama, Covax i EU mehanizmu.

“Oko 27 posto stanovništva u BiH je primilo vakcinu, što je više od 900.000 građana. Ovo nisu podaci za osobe vakcinisane van BiH, a njih je oko 35.000. Bitno je da se stanovništvo odazove vakcinaciji te tako pokaže opredijeljenost za jačanje kapaciteta zdravstva. Pandemija s kojom se svijet suočio, pokazala je da većina zemalja nije uspjela odgovoriti izazovima. Falilo im je resursa, što je podrazumijevalo pomoć drugih zemalja. Hvala Vladi SAD-a na podršci i donaciji 96.000 doza Moderna vakcina”, zaključio je Kojić.

Bosna i Hercegovina u narednom periodu očekuje donaciju vakcina iz Bugarske i Poljske.

XS
SM
MD
LG