Linkovi

SAD: Porast domaćih terorističkih prijetnji u 2022.


FILE - A person visits a makeshift memorial near the scene of a shooting targeting Black people at a supermarket, in Buffalo, on May 19, 2022.
FILE - A person visits a makeshift memorial near the scene of a shooting targeting Black people at a supermarket, in Buffalo, on May 19, 2022.

Rano u prosincu ujutro, tisuće njemačkih policajaca pokrenule su niz racija diljem zemlje, uhitivši 25 osoba povezanih sa zavjerom krajnje desničarske skupine da svrgne njemačku vladu.

Dodatna uhićenja izvršena su u Austriji i Italiji — svi su povezani s pokretom Reichsbuerger (Građani Reicha), kojeg su njemačke vlasti opisale kao skupinu vođenu zavjerom djelomično inspiriranu pokretom QAnon u Sjedinjenim Državama.

Uhićenja, koja su uključivala potomka njemačke kraljevske obitelji, bivšeg zastupnika i vojnika njemačkih specijalnih snaga, izazvala su pozive njemačkoj vladi da preispita sigurnosne mjere i istraži moguću infiltraciju ekstremističkih elemenata u njemačku vojsku.

Također su istaknuli promjenjiv i sve složeniji krajolik s kojim će se zapadne zemlje suočiti 2022. i, kažu protuteroristički dužnosnici, u godinama koje dolaze.

"Postoji stvarno težak i trajan problem", rekao je zamjenik američkog savjetnika za domovinsku sigurnost Joshua Geltzer Centru za novu američku sigurnost, nakon racija u Njemačkoj.

"Postoji transnacionalna dimenzija posebno rasno ili etnički motivirane kategorije nasilnih ekstremista", dodao je Geltzer, ističući da američki dužnosnici vide članove krajnje desničarskih ekstremističkih skupina kako putuju na obuku, kao i da nešto novca teče naprijed-natrag među različitim skupinama.

Ali većina aktivnosti, prema Geltzeru i drugim dužnosnicima, uključuje dijeljenje propagande usmjerene na regrutiranje novih pristaša za cilj.

Ti sljedbenici uključuju ljude poput Amerikanca Peytona Gendrona, bijelog 19-godišnjeg napadača koji se nedavno izjasnio krivim za ubojstvo, zločin iz mržnje i terorizam za pucnjavu 14. svibnja 2022. u kojoj je gađao i ubio 10 crnih kupaca u trgovini trgovina u Buffalu, New York.

U Sjedinjenim Državama, rast takvog ekstremističkog razmišljanja i prijetnje pojedincima da poduzmu akciju "dramatično su porasli", rekao je ministar domovinske sigurnosti Alejandro Mayorkas na konferenciji izvan Washingtona u listopadu prošle godine, dodatno upozorivši na "sve veću razinu anti-vladinog ponašanja".

Mjesec dana kasnije, Mayorkino Ministarstvo domovinske sigurnosti ponovno je izdalo bilten Nacionalnog savjetodavnog sustava za terorizam upozoravajući da su SAD zaglibljene u "okruženju povećane prijetnje".

"Usamljeni počinitelji i male skupine motivirane nizom ideoloških uvjerenja i/ili osobnih pritužbi i dalje predstavljaju stalnu i smrtonosnu prijetnju domovini", upozorilo je ministarstvo u biltenu.

Američki dužnosnici i stručnjaci kažu da obuzdavanje prijetnje otežava to što, iako postoji rastući napon mišljenja protiv vlade i vlasti, pokretačka snaga je ideološka fluidnost koja pokazuje malo znakova rasipanja.

"Mislim da ćemo vjerojatno vidjeti nastavak diverzifikacije prijetnje", rekao je za Glas Amerike Colin Clarke, direktor istraživanja u globalnoj obavještajnoj tvrtki The Soufan Group.

"Domaći nasilni ekstremizam, napadi inspirirani džihadistima i upornost krajnje desnice vjerojatno će ostati prijetnje 2023.", rekao je za Glas Amerike putem e-pošte. "No njima bi se mogao pridružiti porast napada drugih 'vrsta' terorizma, uključujući neoludite/tehnofobe (napadaju infrastrukturu i 5G mreže), takozvane 'Incele', podskupinu nasilnih ženomrsaca i zavjerenika terorizam, s preklapanjem s QAnonom i drugim frakcijama pod jakim utjecajem dezinformacija."

Kako bi se nosilo s porastom domaćeg ekstremizma, prošle je godine Ministarstvo pravosuđa SAD-a uspostavilo novi odjel koji će se baviti isključivo rastućim brojem slučajeva.

Samo mjesec dana nakon objave Ministarstva pravosuđa, ključni službenik DHS-a upozorio je da je okruženje prijetnji postalo akutnije.

"Vidimo... povećanu specifičnost u vezi s pozivima na nasilje", rekao je John Cohen, viši dužnosnik koji obavlja dužnosti podtajnika DHS-a za obavještajne poslove i analizu.

Cohen je nadalje upozorio da domaća retorika ima i inozemnu vezu.

Strane obavještajne službe i strane terorističke organizacije također su "promicale društveno-politički sadržaj... u svrhu sijanja razdora", rekao je, napominjući: "Ovi narativi su zapravo doveli do napada u ovoj zemlji."

XS
SM
MD
LG