Linkovi

Američka Dolina smrti zabilježija najtopliju temperaturu na planeti


 A view of the Death Valley National Park sign is seen in Death Valley, Calif., Feb. 14, 2017.
A view of the Death Valley National Park sign is seen in Death Valley, Calif., Feb. 14, 2017.

Mjesto na kojem su temperature među najvišima na svijetu.

Temperatura izmjerena u nedelju 16. avgusta u američkoj Dolini smrti u Kaliforniji, dosegla je čak 54,4 stepena Celzijusa, prenosi BBC, piše RSE. Temperatura se mjeri od 1913. godine.

U ovoj dolini su temperature među najvišima na svijetu, a prva takva bila je zabilježena u julu 1913. godine, 56,7 stepeni Celzijusa.

Takođe, veći deo jugozapadnog dijela Sjedinjenih Američkih Država zahvatio je nezapamćen toplotni talas.

Ekstremna toplina se definiše kao period od dva do tri dana visokih temperatura i vlažnosti vazduha, sa temperaturama iznad 32 stepena Celzijusa.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kažu da su toplotni talasi u prosjeku ubili više ljudi nego bilo koji drugi ekstremni vremenski uslovi.

Ekstremna vrućina može prizemljiti avione, rastopiti ceste i prouzrokovati pregrijavanje unutrašnjosti automobila do opasnih nivoa.

Toplotni udari takođe mogu imati ozbiljan uticaj na poljoprivredu - bilo uzrokovanjem suše ili širenja bolesti kod biljaka na usjevima.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG