Linkovi

"Dosta smo bili fini" - grupa demokrata povećava pritisak na Bidena zbog Izraela


Demokratski senator iz Vermonta Berni Sanders (foto; AP/Jose Luis Magana)
Demokratski senator iz Vermonta Berni Sanders (foto; AP/Jose Luis Magana)

Po isteku primirja Izraela i Hamasa i nastavka vazdušnih i kopnenih operacija u Gazi, senator Berni Sanders i grupa demokrata imala je poruku za svog predsjednika - dosta smo bili fini u traženju da Izrael smanji civilna stradanja u Gazi.

Grupa demokrata upozorava predsjednika Joe Bidena i njegov bezbjednosni tim da planirana pomoć SAD Izraelu mora biti uslovljena konkretnim koracima izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i njegove vlade.

"Ne bismo bili u ovakvoj poziciji danas da je upalilo to što smo na lijep način pitali", rekao je senator Sanders u svom obraćanju. "Vrijeme je da SAD upotrijebe moć nad svojim saveznikom. A svi znamo u čemu leži ta snaga. Period blanko čekova Izraelu se mora okončati".

Ova poruka stiže u periodu kada Kongres treba da glasa o pomoći Ukrajini i Izraelu od 106 milijardi dolara, koju je ranije predložila Bijela kuća.

Predstavnici obje političke partije su se decenijama držali stava da je Amerika najveći zaštitnik Izraela, i nezamislivo je da se takvom savezniku ne odobri pomoć.

Demokrate kažu da to nije njihova namjera i tvrde da podržavaju pravo Izraela da se brani od napada Hamasa. Ali, činjenica da ipak žele da uslove pomoć Izraelu sugeriše na podjele u Kongresu koje se produbljuju svakim dodatnim stradanjem palestinskih civila.

Sanders i drugi demokratski senatori poručuju da ostaju privrženi svom zahtjevu da Izrael mora da preduzme mjere i smanji stradanja civila kako bi dobio 14,3 miliona dolara američke pomoći.

Ovakvo upozorenje predstavlja i komplikaciju za Bijelu kuću koja već ima problem da progura ovaj paket kroz Kongres. Naime, republikanci se protive dijelu koji se odnosi na pomoć Ukrajini.

"Velika je razlika u zahtijevanju da Netanjahuova vlada uradi nešto po pitanju stradanja civila, i dobijanju garancija da će to zaista i uraditi. Naš cilj je da vidimo rezultate, a ne samo očekivanja", kazao je demokratski senator Kris van Holen.

Bidenova administracija je prošle nedelje javno insistirala na tome da se lideri u Izraelu usaglase sa američkim zahtjevima da se smanje stradanja civila u Gazi, a ne samo da te zahtjeve saslušaju.

Kada je istekao privremeni prekid vatre, izraelska vojska je saopštila da je počela da primjenjuje jednu od mjera Bidenove administracije: da preko online mape Gaze obavijesti civile koje ulice, kvartove i zajednice da napuste i evakuišu se pred napad Izraela.

Bombardovanje se nastavilo i Palestinci u Pojasu Gaze sada kažu da više nemaju ni gdje da bježe. Mnogi od njih su pobjegli na jug kada im je na početku rata rečeno da se sklone sa sjevera. Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje kontroliše Hamas, saopštilo je da je do sada ubijeno više od 15.899 civila, od kojih su 70 odsto žene i djeca.

Iako je državni sekretar SAD Antony Blinken najavio i druge mjere sem online mape, nije jasno da li će uspjeti da smanje civilne žrtve.

Izrael je prvi na listi primalaca američke pomoći. Međutim, ovo nije prvi put da se postavljaju neki uslovi da se ta pomoć dobije.

Recimo, Ronald Regan je prijetio obustavom isporučivanja borbenih aviona Izraelu zbog vojnih upada u regionu 1980ih. Ipak, ovoga puta se takva diskusija vodi unutar demokratske većine u Senatu.

Netanjahuova koalicija je uspijevala da prebrodi takve zahtjeve pojedinih članova Kongresa ili organizacija u prošlosti, koji su se odnosili na stradanja palestinskih civila u dosadašnjim ratovima sa Hamasom.

Biden je od početka imao politiku da javno podržava Izrael, dok je eventualne američke zahtjeve za promjenama u izraelskoj politici iznosio privatno. Ali, 24. novembra je rekao da je uslovljavanje vojne pomoći Izraelu "nešto o čemu treba razmisliti" - i to je privuklo pažnju pojedinih demokratskih senatora.

Sanders i druge demokrate nisu precizirali koji bi tačno bili uslovi za to. Pojedini senatori kažu da nije potrebno donositi novi zakon, te da u Americi već postoje propisi koji kažu da onaj ko prima pomoć iz SAD mora da ispunjava standarde u oblasti ljudskih prava.

"Šta god da se desi, usvojićemo paket pomoći za Izrael. Ali, moraće da bude u skladu sa humanitarnom pomoći i pokušajima da se spriječe stradanja stanovnika u Gazi koji nisu dio Hamasa", rekao je senator iz Virdžinije Tim Kejn.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG