Linkovi

SAD danas uvode nove sankcije Iranu


Dežavni sekretar Mike Pompeo obraća se novinarima u State Departmentu, 13. juna 2019.
Dežavni sekretar Mike Pompeo obraća se novinarima u State Departmentu, 13. juna 2019.

Sjedinjene Države uvešće nove sankcije Iranu u ponedeljak, u sklopu uvođenja dodatnog pritiska na ekonomiju te zemlje, a sa ciljem da se izdejstvuju promjene u ponašanju vlade te zemlje.

Državni sekretar Mike Pompeo nazvao je nove mjere "značajnim", ali je odbio da da više detalja novinarima prije zvaničnog saopštenja.

On je govorio prije polaska na put u Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, gdje će nastaviti napore Trumpove administracije na izgradnji koalicije saveznika protiv Irana.

"Svijet bi trebalo da zna da ćemo nastaviti da obzbjeđujemo da se razumije da sav napor koji smo pokrenuli ima za cilj da uskrati Iranu resurse da podstiče teror, da gradi sisteme nuklearnog oružja, da gradi svoj raketni program. Mi ćemo im uskratiti resurse koji su im potrebni, kako bi očuvali bezbjednim američke interese i američke građane širom svijeta", rekao je Pompeo.

Iran negira da izrađuje nuklearno oružje i potpisao je sporazum 2015. sa Sjedinjenim Državama, Velikom Britanijom, Kinom, Francuskom, Rusijom i Njemačkom i ograničio svoje nuklearne aktivnosti, a za uzvrat dobio olakšice na sankcije.

Ali, odnosi SAD-Iran pogoršali su se tokom mandata predsjednika Donalda Trumpa, posebno nakon njegove prošlogodišnje odluke da se povuče iz nuklearnog sporazuma i da uvede nove ekonomske sankcije Iranu.

Trump je to obrazložio tvrdnjom da je sporazum bio preslab i da nije uključio ograničenja na iranski program balističkih raketa.

Iran se brani tvrdnjama da je razvoj raketa legalan i neophodan za njegovu odbranu. S tim u vezi, zatražio je podršku preostalih potpisnica sporazuma iz 2015., kako bi mu se obzbjedile ekonomske olakšice koje želi, pogotovo za ključnu naftnu industriju, koju su SAD posebno stegle sankcijama u namjeri da prekinu iranski izvoz nafte.

Pompeo je rekao da će nove sankcije, koje se uvode u ponedjeljak, "biti dalji napor da se osigura da njihov kapacitet ne samo da grade svoju ekonomiju, već i da zaobilaze sankcije bude sve više zakomplikovan i biće važan dodatak našim kapacitetima da ojačavamo sankcije protiv Irana kako bi konačno postigli cilj koji smo postavili".

Trump je u seriji tvitova u subotu govorio o sankcijama i tome kako gleda unaprijed u dan kada "sankcije budu skinute Iranu i on postane produktivna i prosperitetna nacija ponovo - što prije, to bolje!".

Donald Trump
Donald Trump

On je takođe u intervjuu za NBC rekao da "ne želi rat" sa Iranom i da je spreman da pregovara sa njegovim liderima bez preduslova.

Ovi komentari stižu nakon nedjelje intenzivnih događaja između Sjedinjenih Država i Irana.

Zabrinutost zbog mogućeg oružanog konfikta između dvije zemlje narasla je nakon što su zvaničnici SAD nedavno optužili Iran za napad minama na dva naftna tankera u Homruškom moreuzu, što su tvrdnje koje Iran odbacuje, kao i nakon što je Iran oborio američku bespilotnu letjelicu.

Trump je rekao kasno u četvrtak da je stopirao udare na nekoliko iranskih ciljeva. Ali u četvrtak, kako javljaju američki mediji, Trump je takđe odobrio američki cyber-napad na kompjuterski sistem iranske obavještajne grupe koji služi za kontrolu raketa i njihovo lansiranje.

Svjetske sile pozvale su na smirenost nakon incidenata.

XS
SM
MD
LG