Linkovi

Amerikanci obilježavaju Dan veterana usred pandemije


Photo by: STRF/STAR MAX/IPx 2020 11/5/20 Ribbons are put up in advance of Veteran's Day in Stuyvesant Town in New York City.
Photo by: STRF/STAR MAX/IPx 2020 11/5/20 Ribbons are put up in advance of Veteran's Day in Stuyvesant Town in New York City.

Amerikanci ove srijede slave Dan veterana usred pandemije koronavirusa i za petama predsjedničkih izbora.

Dan veterana obilježava se svake godine 11. studenoga, tradicija koja je započela kad je tog dana 1918. godine predajom Njemačke završen Prvi svjetski rat.

Dan odaje počast svima koji su služili u američkim oružanim snagama i u tipičnoj godini obilježavaju ga ceremonije, vojni orkestri i parade diljem zemlje. Međutim, ove godine, zbog pandemije koronavirusa, mnogi su događaji otkazani, a drugi su smanjeni ili prebačeni u virtualni format.

Smanjeni događaji

Povorke su otkazane u gradovima poput Orlanda na Floridi; Pittsburgh, Pennsylvania; i San Antonio u Teksasu.

Obilježavanje Dana veterana na nacionalnom groblju Arlington neće biti otvoreno za javnost, već će se prijenos uživo prenositi iz Grobnice neznanih, koja odaje počast pripadnicima američkih službi ubijenim u bici, a čiji ostaci nisu identificirani.

Virtualne komemoracije održat će se također u Memorijalu vijetnamskih veterana u Washingtonu i Memorijalu veterana New Jerseyja.

Dužnosnici u Fort Worthu u Teksasu održavaju modificiranu povorku, nazvanu Memorijalna vožnja automobilom. Proslava Dana veterana u New Yorku trebala bi sadržavati niz društveno distanciranih događaja uživo, kao i virtualnih događaja.

Poslije izbora

Ovogodišnje umanjene komemoracije dolaze i nakon oštro vođene predizborne kampanje s tankim marginama u nekoliko ključnih država koje su naglasile koliko je država politički podijeljena.

Preliminarne izborne izlazne ankete pokazale su da je predsjednik Donald Trump predvodio među vojnim glasačima 52% na 44%. Međutim, predsjednik je imao manju marginu podrške u 2020. godini nego 2016., kada je vodio 59% na 35%.

Anketa Military Timesa u listopadu 2018. pokazala je da je otprilike polovica vojnog osoblja rekla da se ne povezuju ni s jednom glavnom političkom strankom, što je kontinuirani trend ankete posljednjih godina.

Anketa Military Timesa također je otkrila da više od tri četvrtine vojnika vjeruje da je vojska posljednjih godina postala politički više polarizirana.

Počeci 1. svjetskog rata

Dan veterana tradicionalno je vrijeme kada se Amerikanci okupljaju bez obzira na političku stranku kako bi podržali i iskazali čast svim braniteljima.

Taj je dan postao nacionalnim obilježavanjem 1926. godine, ali u to je vrijeme bio poznat kao Dan primirja, u spomen na predaju Njemačke Prvog svjetskog rata 11. studenoga 1918. u 11 sati - u 11. sat 11. dana 11. dana. mjesec.

Kongres je promijenio ime u "Dan veterana" 1954. godine kako bi počastio ne samo američke veterane iz Prvog svjetskog rata već i veterane iz Drugog svjetskog rata, koji je završio 1945. godine.

Taj dan sada odaje počast bilo kojem američkom vojnom veteranu, a ne samo onima koji su se borili u ratu. Odvojen je od blagdana Dana sjećanja u svibnju, kojim se odaju počast onima koji su umrli u vojnoj službi.

Prema podacima američkog popisa, Sjedinjene Države imaju oko 17,4 milijuna veterana. Nešto više od polovice imalo je 65 godina ili više u 2019. godini.

Prema podacima, države s najvećim postotkom branitelja - s više od 10% - su Virginia, Montana, Wyoming i Aljaska.

Američko Ministarstvo za boračka pitanja procjenjuje da se gotovo 42 milijuna Amerikanaca borilo u ratovima od Američke revolucije 1775. do Pustinjske oluje 1991. Još 3,3 milijuna veterana služilo je od terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001.

XS
SM
MD
LG