Linkovi

Cyber napadi na nekoliko bolnica u Sjedinjenim Državama


Napad na nekoliko bolnica u SAD
Napad na nekoliko bolnica u SAD

Usljed napada na kompjuterske sisteme nekoliko saveznih država, zatvoreni su bili urgentni prijemi, a pozivi su proslijeđivani. Mnogi domovi zdravlja su bili zatvoreni u petak, dok su stručnjaci za bezbjednost pokušavali da ustanove šta je problem i da ga riješe.

Incident sa podacima počeo je u četvrtak u ustanovama kojima rukovodi Prospect Medical Holdings sa sjedištem u Californiji i bolnicama i klinikama u Teksasu, Connecticutu, Rhode Islandu i Pennsylvaniji.

"Kada smo čuli za ovo, sve sisteme smo skinuli sa mreže kako bismo ih zaštitili i započeli smo istragu sa nezavisnim istražiteljima. Dok traje istraga, prioritet nam je da izađemo u susret našim pacijetima, istovremeno pokušavamo pokrenemo rad što je prije moguće", navela je kompanija u izjavi.

U Connecticutu, hitni prijemi u dvjema bolnicama, su bili zatvoreni veći dio dana u četvrtak. Pacijenti su preusmjeravani na druge zdravstvene ustanove.

"Naš nacionalno tim Prospect Medical Holdings radi na tome i pokušava da ustanovi razmere napada na naše organizacije", navodi glavna operativka u Zdravstvenoj mreži istočnog Connecticuta.

FBI u Connecticutu je izdao saopštenje u kome navodi da radi sa nadležnim službama i napadnutim ustanovama, ali nije dao više detalja o istrazi.

Pojedine operacije, zakazani pregledi, laboratorijske usluge i druge procedure su suspendovani, a iako su se neka odjeljenja za hitan prijem otvorila u četvrtak uveče, mnogi domovi zdravlja ostali su zatvoreni u petak. Pacijenti su lično obaviještavani.

Slični problemi su i u ostalim ustanovama koji radi u ovom sistemu.

U Californiji, kompanija ima sedam bolnica u Los Angelesu u Orange okrugu, kao i dvije institucije za mentalno zdravlje i jednu ustanovu od 130 kreveta za liječenje akutnih stanja. Iz ovih bolnica nisu odgovarali na pitanja novinara.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG