Linkovi

SAD: Sve češća alergija na crveno meso nakon ujeda krpelja


Ilustracija
Ilustracija

Više od 100.000 ljudi u SAD postalo je alergično na crveno meso od 2010. godine zbog čudnog sindroma koji uzrokuje ujed krpelja, pokazuje izvještaj američke vlade. Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da mnogi imaju problem, a da toga nisu ni svjesni.

Druga studija pokazuje da čak 450.000 Amerikanaca postaje alergično, odnosno da je crveno mesto 10. po redu namirnica koja izaziva reakciju, kaže doktor Skot Komins, koji je učestvovao u obje studije objavljene od strane Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Zdravstveni radnici kažu da nisu zabilježene smrti od ove alergije, ali oni koji su imali reakciju kažu da je zastrašujuća i zbunjujuća.

"Nisam to povezala sa hranom jer se desila nekoliko sati poslije jela", kaže pacijentkinja Bernadin Heler Grinmen.

Reakcija, koja se zove alfa-gal sindrom, događa se kada inficirana osoba koju je prethodno ujeo krpelj, pojede govedinu, teletinu, svinjetinu ili neko drugo meso sisara.

Alergijska reakcija se dovodi u vezu sa ujedom krpelja koji je najčešći na jugu i istoku SAD - oko 4 odsto slučajeva je registrovano samo na njujorškom Long Ajlendu.

Oni koji dobiju alfa-gal sindrom osjećaju utrnutost, mučninu, povraćaju ili imaju dijareju, ozbiljan bol u stomaku, poteškoće sa disanjem, vrtoglavicu. Moguća su i oticanja usana, grla, jezika ili kapaka.

Za razliku od drugih alergija na hranu, kod ovog sindroma se reakcija dešava nekoliko sati kasnije.

Pošto neki pacijenti imaju samo stomačne simptome, Američka gastroenteorološka asocijacija saopštava da svi oni koji imaju dijareju, mučnicnu ili bol u abdomenu, treba da se testiraju na alfa-gal sindrom.

Doktori da pacijenti promijene ishranu, uzimaju epinefrin i čuvaju se krpelja - jer su oni okidač za alergiju.

Bernadin Heler Grinmen, Njujorčanka koja odmor provodi u ljetovalištu Martini vinogradi, kaže da je navikla na ujede krpelja i da je preležala i lajmsku bolest.

Međutim, prije pet godina počela je da osjeća svrab i utrnutost na leđima, butinama i torzu. Doktori su utvrdili da je posrijedi alergija, ali nisu znali šta je okidač.

Kada je u januaru 2020. pojela hamburger, a potom i stejk, šest sati poslije večere probudila se sa mučninom, i imala nalete dijareje, povraćanja i vrtoglavice. Tri puta je pala u nesvijest.

Dijagnostikovan joj je alfa-gal sindrom poslije čega joj je rečeno da se čuva krpelja i da izbjegava meso i mliječne proizvode. Od tada nije imala alergijsku reakciju.

"Imala sam mnogo sreće zaista, da je ovo bilo otkriveno. Nisu svi doktori upoznati sa ovim sindromom", rekla je Herel Grinmen.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG