Linkovi

"Crni petak" drugačiji za vrijeme pandemije


Kupci stoje u redu ispred prodavnice elektronskih uređaja u tržnom centru Tajsons Korner u blizini Vašingtona, 27. novembra 2020.
Kupci stoje u redu ispred prodavnice elektronskih uređaja u tržnom centru Tajsons Korner u blizini Vašingtona, 27. novembra 2020.

Od Wallmarta do Best Buya, veliki američki lanci su promijenili način kupovine na "crni petak", dan velikih popusta poslije praznika - Dana zahvalnosti.

Neki su rasporedili prodavce u narandžastim prslucima da funkcionišu kao saobraćajni policajci, mjere temperaturu kupcima i nude robu koja može da se brzo "pokupi i plati", uključujući igračke, bicikle i kućne aparate, da bi spriječili dugo zadržavanje u prodavnicama.

Većina velikih lanaca bila je zatvorena na Dan zahvalnosti, čime su pružili svojim radnicima, koji su tokom pandemije bili izloženi velikom stresu, priliku da praznik provedu sa porodicama.

Wallmart, najveći svjetski maloprodajni lanac, je ponovo otvorio prodavnice u 5 ujutru, usmjeravajući kupce kojim dijelovima prodavnice da se kreću, a kase su bile ograđene pleksiglasom.

Kupci čekaju u redu ispred prodavnice elektronike Best baj u predgrađu Dalasa u Teksasu, 27. novembra 2020.
Kupci čekaju u redu ispred prodavnice elektronike Best baj u predgrađu Dalasa u Teksasu, 27. novembra 2020.

Best Buy, lanac prodavnica elektronike, otvorio je vrata takođe u 5 sati, a Target, koji je uveo samouslužne kase i udvostručio broj parkinga za one koji naruče robu preko websitea, i pokupe je ispred radnje, za vrijeme praznične sezone, a radnje su se otvorile u 7 ujutru.

Crni petak je tradicionalno početak sezone praznične kupovine u Sjedinjenim Državama, a prodavci nude velike popuste i ulaze u "crno" na svojim računima, odnosno to je period kada stiču značajan profit.

Međutim, u godini pandemije, veliki lanci su još u oktobru počeli da, na internetu, daju zimske praznične popuste.

Nacionalna federacija za maloprodaju (NRF) prognozira da će se američka praznična prodaja povećati između 3,6% i 5,2% u odnosu na 2019. godinu i ukupno iznositi između 755,3 milijarde i 766,7 milijardi dolara. U proteklih pet godina, prodaja je u prosjeku godišnje rasla za 2,5%.

Kupci čekaju osam sati pre otvaranja prodavnice kompjuterskih igara, u nadi da će dobiti dobar popust na "crni petak" u Le Grejndžu u Kentakiju.
Kupci čekaju osam sati pre otvaranja prodavnice kompjuterskih igara, u nadi da će dobiti dobar popust na "crni petak" u Le Grejndžu u Kentakiju.

Portparolka Wallmarta kaže da ove godine u radnjama najvećeg maloprodajnog lanca neće biti tradicionalnih izdvojenih proizvoda sa velikim popustom. Međutim, dok zdravstveni zvaničnici širom svijeta podstiču ljude da ostanu kod kuće i kupuju na internetu, Wollmart je reklamirao neke popuste specijalno za kupce koji će lično doći u prodavnice - kao što su veš i čarape za dječake i djevojčice po cijeni od 5 dolara. Portparolka nije komentarisala te reklame.

Lindzi Koks iz Tomasvila u Sjevernoj Karolini, kaže da je primjetila da su cijene za novogodišnje ukrase koje je reklamirao Wallmart za kupce koji dođu u prodavnicu bile znatno niže nego one na websiteu Amazon. Međutim, rekla je da ne planira da posjeti Wallmartove prodavnice na "crni petak".

"Ne bih mogla da opravdam odlazak u prodavnicu", rekla je za Reuters majka troje djece. "Ušteda nije vrijedna rizika" da ona i njena porodica potencijalno budu izloženi nekome ko je zaražen koronavirusom.

"Crni petak" u tržnom centru Tajsons Korner u Virdžiniji, 27. novembra 2020.
"Crni petak" u tržnom centru Tajsons Korner u Virdžiniji, 27. novembra 2020.

19. novembra, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) proglasili su "odlazak u prepune prodavnice neposredno prije Dana zahvalnosti, na sam praznik ili sutradan - za "visokorizičnu aktivnost."

Više od polovine američkih potrošača očekuje da će kupovati preko interneta na "crni petak", a 75% je već koristilo praznične popuste koji su počeli ranije ove godine, predviđa istraživanje Adobe Analitics.

Međutim, 55% potrošača prijavilo je da kupovina na vikend poslije Dana zahvalnosti nije "specifična kao ranije" zbog popusta koji su već postojali prije samog praznika.

Adobe očekuje da je na Dan zahvalnosti prodaja ukupno bila manja od 6 milijardi dolara, dok bi "crni petak" mogao da pređe cifru od 10 milijardi.

U Britaniji, nivo kupovine na "crni petak" je bio 13,2% manji u odnosu na prošlu godinu. Kada se u Engleskoj okonča drugi nacionalni karantin 2. decembra, očekuje se da će doći do povećanja transakcija koje će nadmašiti "crni petak" - predviđa kompanija za finansijske usluge Barklaycard.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG