Linkovi

SAD: Više od 60 hiljada novozaraženih za jedan dan


Redovi ispred banke hrane u Kvinsu, u Njujorku, 15. maj 2020. ( Foto: Rojters/Brendan McDermid/Arhiva)
Redovi ispred banke hrane u Kvinsu, u Njujorku, 15. maj 2020. ( Foto: Rojters/Brendan McDermid/Arhiva)

U Sjedinjenim Državama je u utorak registrovan najveći dnevni rast novozaraženih od izbijanja pandemije koronavirusa – više od 60 hiljada. Od virusa COVID 19, oboljelo je gotovo tri miliona Amerikanaca, a bolnice u mnogim državama su na ivici kapaciteta.

Koronavirus se ubrzano širi u SAD-u, koja ima više zaraženih nego bilo koja druga zemlja u svijetu. Preminulo je najmanje 131 hiljada Amerikanaca, ali predsjednik Donald Trump ipak tvrdi:

“U veoma smo dobroj situaciji. Stopa smrtnosti je najniža u svijetu”.

Doktor Entoni Fauči, vodeći ekspert za zarazne bolesti, odbacuje te navode.

“Pronalaziti utjehu u nižoj stopi smrtnosti je lažni narativ”.

Prema novom modelu Univerziteta Vašington, od virusa bi prije Božića moglo da umre 200 hiljada Amerikanaca. Zbog teške situacije, pojedine države ponovo uvode restriktivne mjere, dok su bolnice i zdravstveni sistemi na ivici kapaciteta.

“Naše bolnice će biti pune za nekoliko dana”, upozorio je Roj Nirenberg, gradonačelnik San Antonija u Teksasu gdje je vojska poslala medicinske sestre i specijaliste.

Na Floridi, 100 medicinskih sestara ide u Majami gdje se upotreba respiratora više nego udvostručila, dok su popunjeni kapaciteti na intezivnoj njezi u 50 bolnica širom te države. U Arizoni, lokacije za testiranje su preopterećene, a u laboratorijama dolazi do zastoja.

"Ljudi su čekali 13 sati da se testiraju, a dugo se čekalo i na rezultate”, rekla je gradonačelnica Finiksa Kejt Galego.

Uprkos pogoršanju situacije u nekoliko država, predsjednik najavljuje da će izvršiti prtisak da se otvore škole, iako o tome odlučuju lokalne vlasti, a ne federalna vlada.

“Izvršićemo pritisak na guvernere i sve ostale da otvore škole”, rekao je Trump.

Predsjednik je u srijedu na Tviteru zaprijetio da će obustaviti finansiranje škola ako ne budu otvorene na jesen, dok je smjernice Centara za kontrolu i prevenciju bolesti o tom pitanju nazvao "preoštrim i skupim".

Nije jasno na koju je federalnu pomoć školama Trump mislio. Prema američkom Ustavu, države su odgovorne za osnovno i srednje obrazovanje, ali federalna vlada obezbjeđuje određene dodatne izvore finansiranja, prenosi agencija Rojters.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG