Linkovi

Najveći broj žrtava u SAD od maja, bolnice već pune


Zdravstveni radnici u El Pasu, Teksasu prebacuju posmrtne ostatke žrtava Kovida 19, 23. novembar 2020. (Foto: Rojters/Ivan Pierre Aguirre)
Zdravstveni radnici u El Pasu, Teksasu prebacuju posmrtne ostatke žrtava Kovida 19, 23. novembar 2020. (Foto: Rojters/Ivan Pierre Aguirre)

Dnevni broj žrtava virusa COVID19 u Sjedinjenim Državama premašio je 2.000 prvi put od maja, dok su bolnice širom zemlje već pune što bi moglo da dovede do novog rasta broja preminulih.

Broj žrtava u utorak je dostigao 2.157 - jedna osoba svakih 40 sekundi - dok je 170.000 ljudi zaraženo od koronavirusa. Eksperti očekuju da bi bi te cifre mogle da porastu, s obzirom na to da milioni Amerikanaca putuju za vrijeme praznika Dana zahvalnosti, uprkos upozorenjima zdravstvenih vlasti.

Najsmrtonosniji dan za više od pola godine i dalje nije blizu najvećeg dnevnog bilansa žrtava tokom ranih dana pandemije - 2.806 14. aprila, prema podacima agencije Reuters.

U utorak je bilo i najviše hospitalizovanih pacijenata oboljelih od COVID19 od izbijanja pandemije - najmanje 87.000.

U Americi je od izbijanja pandemije preminulo gotovo 260.000 ljudi, dok je 12,6 miliona zaraženo, što je najviše u svijetu.

"Putovanje tokom Dana zahvalnosti osiguraće da niko ne može da nas sustigne. Stav "svaka osoba za sebe" ubija stotine hiljada ljudi. To je tragično gledati", tvitovala je ljekarka Tatjana Provel sa Univerziteta Džons Hopkins.

Porodice sa studentima primorane su da preispitaju rizike okupljanja za vrijeme praznika.

Franćeska Vilmer, koja studira na Univerzitetu Nortvestern u Ilinoisu, vratila se kući u Washington, ali će biti u hotelu dvije nedjelje da bi zaštitila starije članove porodice.

"Nismo imali povjerenja samo u rezultate testa", kaže njena majka Sintija Vilmer.

U međuvremenu, školski okruzi širom SAD pod pritiskom su obje strane, dok pokušavaju da pronađu način kako da obrazuju djecu tokom pandemije. Mnogi roditelji protiv su online nastave, dok drugi ne žele da prerano pošalju djecu u učionice. Nastavnici kažu da se ne osjećaju dovoljno bezbjedno da bi se vratili u učionice.

"Bez obzira na to koju odluku školski okruzi donesu, i koliko je ta odluka dobro promišljena, neko će smatrati da je pogrešna", kaže Leri Roter, direktor obrazovnih službi za sve školske uzraste, u gradu Čendler u Arizoni.

Međutim, ima i dobrih vijesti kada je reč o vakcinama protiv koronavirusa. Zvaničnici programa američke vlade za brzi razvoj vakcine rekli su u utorak agenciji Reuters da planiraju da isporuče 6,4 miliona doza širom zemlje, u okviru početne distribucije, čim regulatori odobre hitnu upotrebu prve vakcine, što bi moglo da se dogodi na sastanku 10. decembra.

Ako sve bude teklo prema planu, do kraja godine će biti isporučeno 40 miliona doza, naveli su američki zvaničnici.

Očekuje se da Uprava za hranu i lijekove (FDA) 10. decembra donese odluku o vakcini kompanije Pfizer.

Novoizabrani američki predsednik Joe Biden najavio je da će mu borba protiv pandemije biti glavni prioritet kada preuzme položaj 20. januara.

Biden će imati pomoć doktora Entonija Faučija, direktora Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, koji je u srijedu rekao za mrežu "C-SPAN" da je u kontaktu sa Bidenovim timom i da je spreman da bude član bilo koje radne grupe.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG