Linkovi

Regulatori u SAD odobrili dvije modifikovane vakcine koje pokrivaju i omikron


ARHIVA - Nove bustere proizvode Fajzer i Moderna (Foto: AP/Jessica Hill)
ARHIVA - Nove bustere proizvode Fajzer i Moderna (Foto: AP/Jessica Hill)

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) u srijedu je odobrila upotrebu modifikovanih boostera protiv COVID19, kompanija "Moderna" i "Pfaizer/Biontech", koji obuhvataju i soj omikron.

Takozvane "bivalentne vakcine" uključuju i osnovni soj koronavirusa, kao i podvarijante omikrona BA.4 i BA.5, koje su trenutno dominantne i lako se prenose.

Modernina vakcina odobrena je za starije od 18 godina, a Pfizerova za starije od 12, najmanje dva mjeseca poslije primarne vakcinacije ili najskorijeg boostera.

Savjetodavni odbor američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) sastaće se u četvrtak 1. septembra, kako bi odlučio o preporukama za izmijenjenu vakcinu.

Američka vlada obezbijedila je 105 miliona doza Pfaizerove modifikovane vakcine i 66 miliona doza Modernine da bi spriječila najgore posljedice vjerovatnog novog talasa zaraza, kako se đaci vraćaju u učionice, a ljudi provode više vremena u zatvorenom prostoru zbog hladnijeg vremena.

“Kako počinje jesen i sve više vremena provodimo u zatvorenom prostoru, snažno ohrabrujemo sve koji ispunjavaju uslove da razmotre primanje booster doze da bi se bolje zaštitili od trenutnih varijanti", naveo je u saopštenju komesar FDA Robert Kalif.

Pfizer je saopštio da je spreman da do 9. septembra isporuči do 15 miliona doza.

Očekivanja od nove vakcine su da pojača imunitet i obezbijedi snažniju zaštitu od zaražavanja, kao i od takozvanog "dugog kovida". Američki mediji prenose da bi Bidenova administracija mogla da vakcine učini dostupnim već u septembru.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG