Linkovi

COVID19 treći vodeći uzrok smrtnih slučajeva u SAD prošle godine


ARHIVA - Lekari pružaju pomoć pacijentu oboljelom od COVID 19 na odjeljenju intenzivne njege u bolnici u Kaliforniji (Rojters/Lucy Nicholson)
ARHIVA - Lekari pružaju pomoć pacijentu oboljelom od COVID 19 na odjeljenju intenzivne njege u bolnici u Kaliforniji (Rojters/Lucy Nicholson)

COVID19 bio je primarni ili jedan od uzroka 377.883 smrtnih slučajeva u Sjedinjenim Državama prošle godine, a broj preminulih je bio naročito visok među starijima, navodi se u izvještaju američke vlade koji je objavljen u srijedu.

COVID19 je zbog stope smrtnosti bio treći vodeći uzrok smrtnih slučajeva u SAD 2020. godine poslije srčanih bolesti i raka, pokazala je analiza američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

CDC je saopštio da se ukupna stopa smrtnosti u SAD povećala prvi put od 2017. godine, za gotovo 16 odsto na 3.358.814 smrtnih ishoda. Rast je podstaknut virusom, čiji je udio u povećanju stope smrtnosti bio 11,3 odsto

Ukupna stopa smrtnosti bila je najniža među djecom uzrasta od 5 do 14 godina, a najveća među starijima od 85 godina. Od COVID19 je prošle godine preminulo ukupno 134 dejce mlađe od 14 godina, dok je među žrtvama te bolesti bilo 120.648 starijih od 85 godina. 104.212 hiljada žrtava je bilo starosti od 75 do 84 godine.

Stopa smrtnosti od COVID19 bila je najveća među hispancima, a zatim Afroamerikancima, pokazala je analiza CDC-a koja je zasnovana na podacima iz izvoda iz matične knjige umrlih od januara do decembra 2020. godine.

Prema procjeni Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, koja je objavljena prošlog mjeseca, prosječni životni vijek u Americi je pao za godinu u prvoj polovini 2020. - što je najveći pad od Drugog svjetskog rata - i bio je na najnižem nivou od 2006.

CDC je ukazao i da je ograničeno testiranje na koronavirus na početku pandemije možda rezultiralo nižom procjenom broja smrtnih slučajeva povezanih sa COVID19.

"Biće potrebno određeno vrijeme da se stopa smrtnosti i prosječni životni vijek vrate na nivo prije pandemije", ocijenio je Mark Gurevič, šef odseka za zdravlje populacije na Univerzitetu New Yorka (NYU) i dodao da će ti trendovi početi da se normalizuju najranije 2022. godine.

Gurevič, koji nije bio uključen u istraživanje CDC-a, rekao je da su direktne posljedice COVID19 na stopu smrtnosti pogoršane i uticajem pandemije na poslove i ekonomske uslove i da to disproporcionalno pogađa manjinske zajednice najteže pogođene virusom.

XS
SM
MD
LG