Linkovi

WHO: Situacija sa pandemijom u Americi je šokantna


Građani stoje u redu za testiranje u New Yorku
Građani stoje u redu za testiranje u New Yorku

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ocijenila je da je epidemiološka situacija u SAD šokantna, uzimajući u obzir nivo na kojem je zdravstveni sistem. 

Direktor odjeljenja za vanredne situacija pri WHO Majk Rajan rekao je da je trećina oboljelih u svijetu u SAD.

"Epidemija u SAD je nemilosrdna, svuda je raširena. Iskreno rečeno, šokantan je podatak da svakog minuta u Americi umiru jedna ili dvije osobe,a govorimo o zemlji sa jakim zdravstvenim sistemom i neviđenih tehnološkim kapacitetima", rekao je Rajan.

Direktor WHO Tedros Adanom Gebrejesus kazao je da tek treba da stupi u kontakt sa tranzicionim timom izabranog predsjednika Džoa Bajdena. Trampova administracija je najavila da će izaći iz WHO jer je "suviše zavisna od Kine i korumpirana", a Bajden je iskazao interesovanje da tu odluku promijeni.

Vodeći američki infektolog Entoni Fauči je upozorio da će se desiti "talas preko talasa" ako Amerikanci nastave da putuju tokom praznika.

"Ako ne budemo poštovali preporuke, moguće je da će situacija biti veoma loša sredinom januara. Ne samo u Njujorku, nego i u svim drugim gradovima", rekao je Fauči na konferenciji za novinare sa guvernerom države Njujork Endrjuom Kuomom.

Milioni Amerikanaca putovali su za Dan zahvalnosti, uprkos preporukama da ostanu kod kuće i proslave sa onima sa kojima žive.

Broj zaraženih je zbog toga već u porastu, a očekuje se da se situacija dodatno pogorša kada se Amerikanci budu okupljali za Hanuku ili Božić.

Neke savezne države, poput Kalifornije gdje se dnevno registruje i do 30 hiljada novozaraženih, uvele su nove restrikcije i zatvaranja.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG