Linkovi

Guverner New Yorka priznao da se krio broj umrlih u staračkim domovima


Guverner države Njujork Endrju Kuomo

Guverner New Yorka Endrju Kuomo priznao je da njegova kancelarija nije trebalo od javnosti da krije broj umrlih od COVID19 u staračkim domovima.

Kuomo je na konferenciji za novinare rekao da je "naučena lekcija o tome šta se dešava kada se ne objavljuju podaci" i da je trebalo da postupi drugačije.

"Posljednje što sam htio je da pogoršam ionako užasnu situaciju. Na zahtjeve građana i novinara za objavljivanje tih podataka se nije odgovaralo blagovremeno".

U staračkim domovima u državi New York od COVID19 preminulo je više 15 hiljada ljudi, ali je država objavila samo 8.500. Iako se ukupan broj preminulih pojavio u zbirnim podacima na nivou države, nije precizirano da je riječ o korisnicima staračkih domova koji su preminuli u bolnicama.

Politički predstavnici u skupštini New Yorka i Sekretarijat za pravosuđe tražili su podatke još u avgustu, kao i brojni mediji, priznao je Kuomo. Rekao je da su odgovorili prvo Sekretarijatu za pravosuđe, dok ostale zahtjeve nisu obrađivali.

Demokratski i republikanski članovi skupštine New Yorka, bijesni zbog onoga što su nazvali zataškavanjem, najavili su da će ponovo razmisliti o odluci da se Kuomu daju ovlaštenja u vanrednoj situaciji izazvanoj pandemijom.

"Izdao je povjerenje javnosti i za to treba da snosi odgovornost", napisao je demokratski senator Endrju Gundares.

Kuomov saradnik se ranije izvinio članovima parlamenta zbog neobjavljivanja podataka.

Guverner Kuomo je rekao da "iz ovoga treba izvući pouke i ispraviti šta se može", kao i da je "prioritet uvijek bilo spasavanje ljudskih života".

XS
SM
MD
LG