Linkovi

Najveći broj žrtava COVID19 u SAD od izbijanja pandemije


Odjeljenje za pacijente oboljele od COVID 19 u bolnici u okrugu Orindž, u Kaliforniji (Foto: AP/Jae C. Hong)
Odjeljenje za pacijente oboljele od COVID 19 u bolnici u okrugu Orindž, u Kaliforniji (Foto: AP/Jae C. Hong)

U Sjedinjenim Državama je registrovan najveći broj žrtava COVID19 u jednom danu od izbijanja pandemije - gotovo 3.900.

Broj zaraženih naglo raste u nekoliko američkih saveznih država, a naročito je teško pogođena Kalifornija koja je u četvrtak prijavila 1.042 preminulih za dva dana. COVID 19 je u toj državi odnio najmanje 28.000 života. Takođe je zabilježeno više od četvrt miliona novih slučajeva nedjeljno.

Širenje zaraze moglo bi da primora bolnice da ograniče pružanje zdravstvenih usluga i da u suštini donose odluke o životu i smrti.

U smjernicama na vebsajtu jedne bolnice u južnom dijelu Kalifornije, upozorava se: "Ako postoji mala vjerovatnoća da će neki pacijent preživjeti bolest (čak i uz neophodni tretman), onda se određeni resursi mogu preusmjeriti na drugog pacijenta koji ima više šansi da preživi".

"Ljudi ne mogu da dišu. Izgledaju kao da se dave dok leže u bolničkim krevetima. Molim sve da nam pomognu zato što mi nismo prva, već posljednja linija odbrane", poručio je Džefri Čen, ljekar u hitnoj pomoći u Regionalnom medicinskom centru Santa Klara u Kaliforniji.

U okrugu Los Anđeles, u kojem živi 10 miliona stanovnika, i u više od 20 drugih okruga nema više slobodnih kreveta na intenzivnim njegama za pacijente oboljele od virusa.

“Ovo je zdravstvena kriza epskih proporcija", upozorila je Barbara Ferer, direktorka za javno zdravlje u okrugu Los Anđeles.

U međuvremenu, broj Amerikanaca koji su primili prvu dozu vakcine protiv virusa u četvrtak je porastao na gotovo 6 miliona, što znači da je za dan vakcinisano oko 600.000 ljudi, pokazuju podaci Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Da bi se zaustavila pandemija, vakcine će morati da prime stotine miliona ljudi.

Od COVID 19 je širom svijeta preminulo oko 1,9 milion ljudi, a samo u SAD ima više od 360.000 žrtava. Decembar je do sada bio najsmrtonosniji mjesec, a zdravstveni eksperti upozoravaju da bi januar mogao da bude gori zbog porodičnih okupljanja i putovanja tokom praznika.

U Americi i svijetu, širi i novi soj koronavirusa koji je više zarazan. Takođe se postavlja pitanje kakve će posljedice po širenje zaraze imati protesti hiljada pristalica odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa u prijestonici Vašingtonu, s obzirom na to da mnogi nisu nosili maske niti držali distancu.

Trump je više puta umanjivao opasnost od koronavirusa i odbacivao nošenje maski. Takođe je oštro kritikovao mjere za suzbijanje virusa i ohrabrivao demonstrante koji su protestovali protiv restrikcija u saveznim državama kao što je Mičigen, gdje su naoružani građani prošlog proljeća okupirali lokalnu skupštinu.

U srijedu, kada su Trumpove pristalice nasilno upale u zgradu američkog Kongresa koji je zasijedao o potvrdi pobjede demokrate Džoa Bajdena, u Sjedinjenim Državama je registrovano 3.865 žrtava koronavirusa, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins. Ta cifra bi mogla dramatično da se promijeni poslije praznika i vikenda.

"Domaći teroristi pregazili su policiju Kapitola, kao što je dozvoljeno da virus pregazi Amerikance. SAD su izgubile kontrolu nad ruljom koju je Tramp podstrekivao i nad pandemijom čiju je opasnost Tramp umanjivao", istakao je doktor Erik Topol, direktor Istraživačkog instituta Skrips koji se bavi pitanjima zdravstvene zaštite.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG