Linkovi

CDC: Mladi iz manjinskih grupa u Americi u većem riziku smrtnog ishoda od COVID19


Demonstrators rally outside the U.S. Capitol as part of the Youth Climate Strike in Washington, U.S., September 20, 2019.
Demonstrators rally outside the U.S. Capitol as part of the Youth Climate Strike in Washington, U.S., September 20, 2019.

Podaci koje je ove sedmice objavio američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti otkrivaju da su pripadnici manjina mlađi od 21 godinu nesrazmjerno pogođeni virusom COVID19 u odnosu na bijele Amerikance iz iste starosne grupe. 

Između 21. februara i 31. jula, 121 osoba mlađa od 21 godinu umrla je od bolesti, prema podacima prikupljenim iz 27 država. Više od 75 posto tih mladih ljudi bili su Latinoamerikanci, Afroamerikanci, Američki Indijanci i rođeni na Aljasci, iako oni predstavljaju samo 41 posto stanovništva SAD-a.

Daljnje razotkrivanje brojeva pokazuje da su hispanska djeca činila 44 posto smrtnih slučajeva, a crna djeca 29 posto, u poređenju sa bijelom djecom koja su činila 14 posto. Američki Indijanci i oni rođeni na Aljasci činili su 4 posto smrtnih slučajeva od COVID-19, dok su oni iz Azije i Pacifičkih ostrva činili isti iznos.

Izvještaj CDC-a takođe je otkrio da 75 posto umrlih ima barem jednu ranije prisutnu bolest, poput astme, gojaznosti, neuroloških i razvojnih stanja ili kardiovaskularnih stanja. Istraživači su istakli da bi određeni socijalni uslovi, uključujući uslove stanovanja u malom prostoru sa više ljudi, nesigurnost oko obezbjeđivanja hrane i stana, kao i razlike u bogatstvu i obrazovanju, mogli biti faktori koji doprinose visokoj stopi smrtnosti među djecom manjinskih grupa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG