Linkovi

CDC ne mijenja smjernice o maskama, uprkos širenju delta soja


Ruzvelt avenija u Kvinsu, 19. maja 2021, poslije odluke gradskih vlasti da olabave obavezu nošenja maski.
Ruzvelt avenija u Kvinsu, 19. maja 2021, poslije odluke gradskih vlasti da olabave obavezu nošenja maski.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti nisu izmijenili smjernice o maskama, uprkos tome što zarazna delta varijanta COVID 19 nastavlja da se širi po Sjedinjenim Državama, zbog čega je porastao i broj slučajeva, rekla je novinarima Rošel Valenski, direktorka CDC-a.

Valenski nije odgovorila na pitanje da li CDC razmatra promjenu smjernica. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti su u maju ublažili restrikcije i preporučili da građani koji su potpuno vakcinisani ne treba da nose maske na većini javnih mjesta.

Dan ranije, predsjednik Joe Biden je izjavio da će CDC vjerovatno savjetovati Amerikancima da nevakcinisana djeca nose maske u školi, dok se okruzi širom zemlje pripremaju za početak nove školske godine.

Prosječan broj novih slučajeva u SAD na nedeljnom nivou je 53% veći u odnosu na prošlu nedjelju, rekla je Valenski. Delta varijanta, koja je prvo otkrivena u Indiji, sada čini više od 80% novih slučajeva u Americi i otkrivena je u više od 90 zemalja svijeta.

Neke bolnice širom SAD dostižu granicu svojih kapaciteta dok broj zaraženih nastavlja da raste, izjavila je Valenski.

Rast broj slučajeva je koncentrisan u regijama sa niskom stopom vakcinacije. Florida, Teksas i Mizuri čine 40% svih novih slučajeva na nacionalnom nivou, a svaki peti od novih slučajeva u Americi pojavljuje se u Floridi, izjavio je Džefri Zajnc, šef radne grupe za Kovid-19 u Bijeloj kući.

Zajnc je takođe rekao da će SAD nastaviti da distribuiraju desetine miliona vakcina protiv Kovida-19 širom svijeta. Bijela kuća je u junu objavila planove da distribuira oko 80 miliona vakcina.

Glavni američki stručnjak za infektivne bolesti Entoni Fauči rekao je da nema razloga da ljudi koji su dobili Džonson i Džonson vakcinu protiv Kovida-19 pretpostavljaju da treba da prime dodatnu dozu Fajzerove ili Modernine vakcine da bi se zaštitili od novih varijanti.

CDC i Uprava za hranu i lijekove razmatraju podatke da vide da li imunitet slabi kod vakcinisanih osoba kako bi ustanovili da li su potrebne dodatne doze vakcina.

XS
SM
MD
LG