Linkovi

Više od 200.000 Amerikanaca umrlo od COVID-19


Američke zastave u znak žalosti za životima izgubljenim tokom epidemije COVID19 postavljene su na Nacionalnom molu u Washingtonu.
Američke zastave u znak žalosti za životima izgubljenim tokom epidemije COVID19 postavljene su na Nacionalnom molu u Washingtonu.

Broj američkih žrtava koronavirusa u utorak je prešao 200.000 - što je brojka koja je bila nezamisliva prije osam mjeseci, kada je bolest stigla do najbogatije zemlje svijeta, sa modernim laboratorijama, vrhunskim naučnicima i velikim zalihama lijekova i medicinske opreme.

"Potpuno je nezamislivo da smo stigli do ove tačke", izjavila je za agenciju AP Jennifer Nuzzo​, istraživač javnog zdravlja sa Univerziteta Johns Hopkins.

Sumornu cifru od 200.000 - daleko najveći bilans žrtava virusa u cijelom svijetu - objavio je Johns Hopkins, na osnovu podataka koje dostavljaju zdravstvene vlasti pojedinačnih američkih država.

Međutim, vjeruje se da je stvarni broj znatno veći, djelimično zato što su mnogi smrtni slučajevi uzrokovani COVID-19 vjerovatno u početku bili pripisani drugim uzrocima, prije nego što su testovi postali rasprostranjeni.

Broj umrlih u SAD trenutno je 67 puta veći od broja žrtava terorističkih napada 11. septembra, i približno je jednak populaciji Salt Lake Cityja ili Huntsvillea u Alabami.​

Bilans i dalje raste. Svakog dana, u prosjeku od virusa umire 770 ljudi, a model koji je razvio Univerzitet Washington predviđa da će se ukupni broj žrtava u Americi udvostručiti na 400.000 do kraja godine, kako se škole i fakulteti ponovo otvaraju i dolazi hladno vrijeme.

Vakcina vjerovatno neće biti šire dostupna do 2021. godine.

"Ideja o 200.000 umrlih je veoma otriježnjujuća, i u nekom pogledu zapanjujuća", izjavio je na CNN-u doktor Anthony Fauci, vodeći stručnjak za infektivne bolesti u zemlji.

SAD su dostigle brojku od 200.000 šest nedjelja prije predsjedničkih izbora, koji će djelimično biti i referendum o načinu na koji je predsjednik Donald Trump rješavao krizu.

Pet mjeseci, Amerika je prva na svijetu po broju potvrđenih infekcija i smrtnih slučajeva. SAD imaju manje od 5 posto svjetske populacije ali više od 20 posto potvrđenih smrtnih slučajeva.

Samo pet zemalja - Peru, Bolivija, Čile, Španija i Brazil - imaju veći broj smrtnih slučajeva COVID-19 po broju stanovnika. Brazil je drugi na spisku zemalja sa naviše smrtnih slučajeva, oko 137.000 a slijedi Indija sa oko 89.000 i Meksiko sa oko 74.000 žrtava.

Na globalnom nivou, virus je inficirao više od 31 milion ljudi a svijet se bliži brojci od milion mrtvih, sa 965.000 izgubljenih života, prema podacima univerziteta Johns Hopkins, iako se vjeruje da su stvarni brojevi veći zbog nedovoljno testiranja ili neprijavljivanja žrtava.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG