Linkovi

Američki regulatori predložili zabranu mentol cigareta


ARHIVA - Paklice mentol cigareta Cool na polici sa drugim proizvodima u prodavnici Teds Market u San Francisku.
ARHIVA - Paklice mentol cigareta Cool na polici sa drugim proizvodima u prodavnici Teds Market u San Francisku.

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) predložila je zabranu mentol cigareta i cigara sa ukusima. To je pobjeda na koju su dugo čekale grupe za borbu protiv pušenja i aktivisti za građanska prava, i mogla bi da odnese značajan dio zarade duhanskim kompanijama. 

Primjena predložene zabrane mogla bi da traje godinama, a zdravstveni regulatori vjerovatno će ući u duge sudske bitke sa industrijom dubokog džepa, koja se više puta borila da blokira regulativu prodaje duhana.

Grupe za borbu protiv pušenja decenijama tvrde da cigarete sa ukusom mentola nanose nesrazmjerno veliku štetu crnačkim zajednicama, a često privlače mlade da počnu da puše.

Predsjednik kampanje "Djeca bez duhana", Metju Majers, izjavio je da bi prijedlog FDA mogao da bude "najsnažnija akcija" koju su Sjedinjene Države "ikad preduzele da smanje broj djece koja počinju da puše."

Poslije saopštenja FDA, vrijednost dionica nekoliko velikih duhanskih kompanija (Altria, British-American Tobacco i Imperial Brands) opala je za jedan procenat.

Altria i Reynolds America, ogranak korporacije BAT, saopštili su da će razmotriti prijedlog dok je američki ogranak kompanije Imperijal - ITG Brends - saopštio da je odluka razočaravajuća ali da nije neočekivana.

"Naš zajednički cilj je da odrasle pušače preusmjerimo ka potencijalno manje štetnim alternativama, ali prohibicija ne funkcioniše", saopštio je portparol kompanije Altria, koja proizvodi i cigarete Marlboro.

"Kriminalizacija mentol cigareta dovešće do ozbiljnih posljedica."

Mentol cigarete su već zabranjene u mnogim američkim državama među kojima su Kalifornija i Masačusets, a broj pušača u zemlji opada već niz godina. Međutim cigarete sa mentolom i dalje čine trećinu ukupne prodaje cigareta.

29. april bio je rok za FDA da reaguje, na osnovu sudske odluke, a od agencije se zahtijevalo da odgovori na građansku peticiju iz 2013, kojom je tražena zabrana mentol cigareta.

Prošle nedjelje, Wall Street Journal objavio je da Bidenova administracija razmatra ograničavanje nivoa nikotina u cigaretama. Dženet Vudkok, vršilac dužnosti komesarke FDA, u razgovoru sa novinarima je rekla da se prijedlog o smanjenju sadržaja nikotina u cigaretama i dalje razmatra.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG