Linkovi

Senat potvrdio Williama Burnsa za novog direktora CIA


Senate Intelligence Committee holds hearing on William Burns nomination
Senate Intelligence Committee holds hearing on William Burns nomination

Američki Senat izglasao je dugogodišnjeg karijernog diplomatu Williama Burnsa za novog direktora Centralne obavještajne agencije (CIA).

U rijetkom trenutku za duboko podeljen Kongres SAD između republikanaca i demokrata, izbor je potvrđen gotovo jednoglasno u Senatu.

Burns je bivši ambasador SAD u Rusiji i Jordanu, koji je više od 30 godina radio u State Departmentu i pod demokratskim i republikanskim predsjednicima.

Prošlog mjeseca je na ročištu za potvrdu obećao da će Bijeloj kući dostaviti "neuljepšane" obavještajne podatke.

Na tom saslušanju, opisao je Kinu kao "najveći geopolitički test" za SAD i rekao da Rusija i dalje predstavlja remetilačku i snažnu prijetnju.

Ove nedjelje su obavještajne agencije objavile procjenu koja pokazuje da su Rusija i Iran pokušali da utiču na ishod predsjedničkih izbora u SAD 2020. godine, ali da se Kina nije miješala.

U najavi imenovanja Bernsa za direktora CIA, predsjednik SAD Joe Biden nazvao ga je "izuzetnom diplomata sa više decenija iskustva na svjetskoj sceni u održavanju naše zemlje bezbjedne i sigurne".

"On dijeli moje duboko uvjerenje da obavještajna služba treba da bude apolitična i da posvećeni obavještajni profesionalci koji služe našoj naciji zaslužuju zahvalnost i poštovanje", dodao je Bajden.

Berns je zamjenik bio američkog državnog sekretara u vrijeme kada je na toj funkciji bila Hilari Klinton (Hillary Clinton).

XS
SM
MD
LG