Linkovi

SAD će "suzbiti zloćudno ponašanje Irana" ukoliko ono ne prestane


Arhiva - Ambasador Irana u Ujedinjenim bnacijama Majid Takht Ravanchi obraća se medijima ispred prostorija Savjeta bezbjednosti, u UN-u, u New Yorku, 24. juna 2019.
Arhiva - Ambasador Irana u Ujedinjenim bnacijama Majid Takht Ravanchi obraća se medijima ispred prostorija Savjeta bezbjednosti, u UN-u, u New Yorku, 24. juna 2019.

Sjedinjene Države obnovile su u četvrtak svoju ponudu da se angažuju u razgovorima sa Iranom, ali su upozorile da će učiniti sve što je u njihovoj moći da "suzbiju zloćudno ponašanje Irana" ukoliko Teheran nastavi da destabilizuje Bliski istok.

Ambasadorica SAD u Ujedinjenim nacijama, Kelly Craft​, rekla je da je Trumpova administracija takođe odbacila mogućnost da Iran koristi nukealrnu proizvodnju kako bi normalizovala destabilizujuće ponašanje te zemlje.

Ona je te komentare iznijela na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj implementaciji rezolucije koja bi podržala nukelarni sporazum između Irana i glavnih svjetskih sila iz 2015.

Ambasador Irana Majid Takht Ravanchi ​nazvao je ponudu SAD za bezuslovne razgovore "neiskrenom". SAD žele da uđu u dijalog sa pozicije moći kroz održavanje svojih sankcija i maksimalnog pritiska, "a ne na ravnoj nozi", rekao je on.

"Iran ne želi da pregovara pod prijetnjom mača", rekao je Ravanchi.

On je rekao da bi sprovođenje rezolucije SB UN iz 2015. koja podržava međunarodni nuklearni sporazum sa Iranom "otvorilo put početku istinskog dijaloga".

Ravanchi je rekao da je u pregovorima o nuklearnom sporazumu Iran odbija pokušaje da uključi svoje legitimne odbrambene kapacitete i njegovu ulogu u regionu. On je rekao da "ni pod kojim okolnostima Iran neće ugroziti svoju bezbjednost".

Nakon sastanka, kamera koja je prenosila sliku uživo iz Ujedinjenih nacija zabilježila je kako je Craftova prišla Ravanchiju u rijetko viđenoj diplomatskoj interakciji između dvije zemlje. Craftova je pokušala da se rukuje sa Ravanchijem i njegovim kolegom, ali su se dvojica ljudi naklonila i sklopila ruke kao u molitvi kako bi joj odgovorili i izbjegli rukovanje.

Tenzije između dvije nacije visoke su nakon što je predsjednik Donald Trump unilateralno povukao SAD iz nuklearnog sporazuma Teherana sa velikim svjetskim silama 2018.

Za administraciju iranskog predsjednika Hassana Rouhanija, povlačenje SAD i ponovo uvedene sankcije imale su razorne ekonomske posljedice. Rouhani se, sa druge strane, suočava sa najvećim viđenim kritikama pristalica čvrste linije i bilo kakva interakcija sa SAD mogla bi dodatno da to pojača.

XS
SM
MD
LG