Linkovi

SAD:  Vojska Mijanmara počinila genocid nad Rohinjama


Izbjeglice Rohinja, koje su prešle granicu iz Mijanmara, hodaju nakon što su dobile dozvolu od vojske Bangladeša da nastave dalje do izbjegličkih kampova, u Palang Khaliju, blizu Cox's Bazara, Bangladeš, 19. oktobar 2017. REUTERS/Jorge Silva
Slika
Izbjeglice Rohinja, koje su prešle granicu iz Mijanmara, hodaju nakon što su dobile dozvolu od vojske Bangladeša da nastave dalje do izbjegličkih kampova, u Palang Khaliju, blizu Cox's Bazara, Bangladeš, 19. oktobar 2017. REUTERS/Jorge Silva Slika

Sjedinjene Države su utvrdile da je vojska Mijanmara počinila genocid i zločine protiv čovječnosti u svojoj kampanji protiv manjine Rohinja.

Zvanično saopštenje dao je u ponedjeljak američki državni sekretar Antony Blinken koji je citirao izvještaje o žrtvama Rohinja kao primjere široko rasprostranjenih i sistematskih dokaza da vojska Mijanmara s većinskim budistima namjerava uništiti uglavnom muslimansku manjinu.

"Mimo holokausta, Sjedinjene Države su zaključile da je genocid počinjen sedam puta. Danas je osmi jer sam utvrdio da su pripadnici burmanske vojske (raniji ime države Mijanmar) počinili genocid i zločine protiv čovječnosti nad Rohinjama", rekao je Blinken tokom govora u američkom Muzeju holokausta u Waahingtonu.

Oružane snage Mijanmara pokrenule su 2017. vojnu operaciju koja je protjerala najmanje 730.000 uglavnom muslimanskih Rohinja iz svojih domova u susjedni Bangladeš, gdje su ispričali o ubistvima, masovnim silovanjima i paljevinama.

Godine 2021. mijanmarska vojska je preuzela vlast pučem.

Američki dužnosnici i jedna vanjska odvjetnička tvrtka prikupili su dokaze u nastojanju da brzo priznaju ozbiljnost zločina, no tada je državni tajnik Mike Pompeo odbio donijeti odluku.

Blinken je naručio vlastitu "pravnu i činjeničnu analizu", rekli su američki dužnosnici Reutersu pod uvjetom da ostanu anonimni.

Analiza je zaključila da vojska Mijanmara čini genocid, a Washington vjeruje da će formalna odlučnost povećati međunarodni pritisak da se hunta pozove na odgovornost.

"To će im otežati daljnje zloupotrebe", rekao je jedan visoki dužnosnik State Departmenta.

Dužnosnici u veleposlanstvu Mijanmara u Washingtonu i glasnogovornik hunte nisu odmah odgovorili na e-mailove u kojima se traži komentar.
Mijanmarska vojska je poricala da je počinila genocid nad Rohinjama, kojima je uskraćeno državljanstvo u Mijanmaru, te je rekla da je provodila operaciju protiv terorista 2017.

Misija UN-a za utvrđivanje činjenica zaključila je 2018. da je kampanja vojske uključivala "genocidna djela", no Washington je tada zvjerstva nazvao "etničkim čišćenjem", izrazom koji nema pravnu definiciju prema međunarodnom kaznenom pravu.

"To je stvarno signal svijetu, a posebno žrtvama i preživjelima unutar zajednice Rohinja i šire da Sjedinjene Države prepoznaju ozbiljnost onoga što se događa", rekao je drugi visoki dužnosnik State Departmenta o Blinkenovoj objavi u ponedjeljak.

Odluka o genocidu ne pokreće automatski kaznenu akciju SAD-a.
Od hladnog rata, State Department je službeno koristio termin šest puta da opiše genocid u Bosni, Ruandi, Iraku i Darfuru, napade "Islamske države" na jazide i druge manjine, a posljednji put prošle godine, zbog postupanja Kine prema Ujgurima i drugim manjinama. Kina poriče tvrdnje o genocidu.

Blinken će također objaviti milion dolara dodatnog financiranja za Neovisni istražni mehanizam za Mijanmar (IIMM), tijelo Ujedinjenih naroda sa sjedištem u Ženevi koje prikuplja dokaze za potencijalne buduće kaznene progone.

"To će poboljšati našu poziciju dok pokušavamo izgraditi međunarodnu potporu kako bismo pokušali spriječiti daljnje zločine i pozvati ih na odgovornost", rekao je prvi američki dužnosnik.

Američki senator Jeff Merkley, član Senatskog odbora za vanjske odnose koji je 2017. predvodio izaslanstvo Kongresa u Mijanmaru i Bangladešu, pozdravio je taj potez.

"Iako je ova odlučnost odavno zakašnjela, ona je ipak snažan i kritično važan korak u pozivanju na odgovornost ovog brutalnog režima", rekao je Merkley u priopćenju.

Istraga u Hagu

Međunarodni kazneni sud (ICC), zaseban sud u Haagu, također istražuje deportaciju Rohinja iz Mijanmara.

Mijanmar se protivi istragama i odbio je surađivati, tvrdeći da ICC nema nadležnost i da je na njegovu odluku da pokrene istragu potaknule "optužene priče o mučnim osobnim tragedijama koje nemaju nikakve veze s pravnim argumentima o kojima je riječ".

John Sifton, direktor za zagovaranje Azije u Human Rights Watchu, rekao je da se vojska Mijanmara suočila s "nekoliko stvarnih posljedica za svoje zločine, bilo protiv Rohinja ili drugih etničkih manjinskih skupina u Mijanmaru".

Osim što bi nametnule više ekonomskih sankcija hunti, Sjedinjene Države bi trebale tražiti rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja bi sve navodne zločine vojske proslijedila Međunarodnom kaznenom sudu, rekao je Sifton.

Ako Rusija i Kina stave veto na rezoluciju, što je vjerovatno, Washington bi trebao voditi akciju u Općoj skupštini UN-a, rekao je.

"Osude Mijanmara trebale bi biti povezane s konkretnim akcijama", rekao je.

Prije nego što je Blinken donio odluku ovog mjeseca, dužnosnici su raspravljali o tome može li okrivljavanje vlade Mijanmara - a ne posebno njegove vojske - za zločine zakomplicirati američku potporu svrgnutim demokratskim snagama u zemlji, prema izvoru upoznatom s tim.
State Department je odlučio okriviti vojsku, rekao je drugi visoki dužnosnik odjela.

"Nije jasno u kojoj je mjeri civilno vodstvo imalo kontrolu nad akcijama koje su se događale u državi Rakhine i tu se odluka u ovom trenutku završava", rekao je taj dužnosnik, koji nije komentirao interno razmatranje.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG