Linkovi

SAD će ponuditi dodatnu pomoć Ukrajini za istrage o ratnim zločinima


Ira Gavriluk drži svoju mačku dok prolazi pored leševa svog muža i brata, koji su ubijeni u Buči, na periferiji Kijeva, Ukrajina, 4. aprila 2022.
Ira Gavriluk drži svoju mačku dok prolazi pored leševa svog muža i brata, koji su ubijeni u Buči, na periferiji Kijeva, Ukrajina, 4. aprila 2022.

Američki državni tužilac Merrick Garland rekao je u ponedjeljak da Ministarstvo pravde namjerava imenovati tužioca i pravnog savjetnika koji će pomoći Ukrajini u njenim naporima da istražuje i procesuira pripadnike ruskih snaga osumnjičene za ratne zločine.

Tužilac će biti smješten u Hagu u Eurojustu, Agenciji Evropske unije za krivičnopravnu saradnju, rekao je Garland nakon sastanka sa ukrajinskim generalnim tužiocem Andrijem Kostinom.

Garland je rekao da će rezidentni pravni savjetnik ovog ljeta također biti poslat u američku ambasadu u Kijevu.

Rekao je da su ukrajinski tužioci sarađivali s Ministarstvom pravosuđa na istrazi ratnih zločina za koje SAD imaju jurisdikciju, kao što su oni koji ubijaju ili ranjavaju Amerikance. Kongres je također nedavno proširio ovlasti odjela za krivično gonjenje svih ratnih zločinaca pronađenih u SAD-u.

"Postigli smo dobar napredak u pogledu nekih osumnjičenih", rekao je Garland novinarima u ponedjeljak, dodajući da istraga "teče vrlo dobro".

Rusija negira umiješanost u ratne zločine i negira da je namjerno napadala civile.

Kostin je rekao novinarima da pozdravlja pomoć Ministarstva pravde i rekao da Ukrajina razgovara i sa američkim obavještajnim agencijama "o mogućnosti razmjene obavještajnih informacija radi istraga i krivičnog gonjenja konkretnih ratnih zločina koje su počinili Rusi".

Prošlog juna Garland je pozvao iskusnog tužioca Elija Rosenbauma da vodi novi Tim za odgovornost za ratne zločine, koji ima zadatak da koordinira i pruža pomoć međunarodnim kolegama kako bi pomogao u prikupljanju i analiziranju dokaza kako bi Ruse osumnjičene za ratne zločine pozvao na odgovornost.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG