Linkovi

Zatvaranje vlade SAD ponovo izbjegnuto u posljednji čas


Američki Senat, u kojem tijesnu većinu od 50 mjesta imaju demokrate, u posljednji čas je usvojio prijedlog finansiranja federalne vlade do sredine februara i tako je izbjegnuto obustavljanje rada vlade, odnosno njeno zatvaranje.

Pojedini republikanci, od kojih mnogi pristalice bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, prijetili su da, iz protesta zbog obavezne vakcinacije, neće glasati za prijedlog o finansiranju.

Prethodno je prijedlog usvojen u Predstavničkom domu, gdje je za glasao samo jedan republikanac. Sada prijedlog treba da potpiše predsjednik Joe Biden, kako bi stupio na snagu.

"Drago mi je što su hladne glave na kraju ipak preovladale. Vlada će nastaviti da radi i zahvaljujem se članovima ovog doma što su izbjegli nepotrebno i skupo zatvaranje", kazao je lider većine u Senatu Chuck Schumer.

Republikanski senatori su, međutim, prijetili da vlada može ostati zatvorena zbog Bidenove uredbe o obaveznoj vakcinaciji.

"Nije posao vlade, niti u njenoj moći, da ljudima govori da moraju da se vakcinišu ili da ih otpusti ako to ne urade. To je pogrešno i nemoralno", kazao je republikanski senator Mike Lee uoči glasanja.

Zatvaranje vlade pogađa brojne federalne agencije, od birokratskih službi do nacionalnih parkova, muzeja, aerodroma.

Ovoga puta u opasnosti bi bili i istraživači i medicinsko osoblje angažovani u borbi protiv Covida, u trenutku kada je novi soj koronavirusa, omikron, registrovan i u SAD.

Tokom zimskog zatvaranja 2018-2019, koje je bilo najduže u istoriji SAD, oko pet nedjelja, bile su pogođene čak i bezbjednosne linije na aerodromima.

Kongresni sporazumi o budžetu su se često sklapali u posljednjem trenutku posljednjih godina, a zatvaranje vlade uvijek je i skup proces.

Jedna nedjelja zatvaranja koštala bi američku ekonomiju oko šest milijardi dolara, prema izvještaju Oxfordske ekonomske grupe.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG