Linkovi

Zatvaranje federalne vlade SAD sve bliže dok traju prepirke zakonodavaca


Sjedište Predstavničkog doma Kongresa SAD na Capitol Hillu, 15. septembra 2019.
Sjedište Predstavničkog doma Kongresa SAD na Capitol Hillu, 15. septembra 2019.

Prijetnja zatvaranjem američke federalne vlade postala je veća u srijedu pošto zakonodavci nisu uspjeli da postignu sporazum o budžetu samo dva dana prije isteka roka za koji su sredstava odobrena.

Kongres ima rok do petka uveče da donese novi budžet kako bi se izbjegao iznenadni prekid rada većine takozvanih neesencijalnih operacija federalne vlade, šaljući stotine hiljada radnika na odmor bez plate.

Različite administrativne kancelarije, nacionalni parkovi, muzeji i desetine drugih službi suočiće se na kraju radnog dana u petak sa okončanjem kogresnog ovlaštenja da troše novac.

Tokom zimskog zatvaranja 2018-2019, koje je bilo najduže u istoriji SAD, oko pet nedjelja, bile su pogođene čak i bezbjednosne linije na aerodromima.

Uprkos dubokim partijskim podjelama, većina i republikanskih, i demokratskih poslanika nada se da će izbjeći ponavljanje tog scenarija, koji bi mogao da izazove haos uoči praznika.

Ali šačica republikanaca, od kojih su mnogi pristalice bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, odbijaju da pristanu na budžet jer kažu da bi to doprinijelo nametanju obavezne vakcnacije koju je naredio predsjednik Joe Biden.

U saopštenju od srijede, Klub za slobodu Predstavničkog doma zatražio je od svojih kolega u Senatu da "iskoriste sva proceduralna sredstva koja su vam na raspolaganju da uskrate blagovremeno usvajanje" bilo kakvog sporazuma o budžetu kojim se finansira obaveza vakcinisanja ili njeno sprovođenje.

Nekoliko demokrata izrazilo je svoju frustraciju zbog partijskog zastoja, posebno pošto je prvi slučaj omikron varijante koronavirusa potvrđen u Sjedinjenim Državama.

Kongresni sporazumi o budžetu su se često sklapali u posljednjem trenutku posljednjih godina, ali kako raste zabrinutost da bi zakonodavci mogli da propuste rok, ekonomisti upozoravaju na potencijalne posljedice prijetećeg gašenja.

Nedjelja zatvaranja koštala bi američku ekonomiju oko šest milijardi dolara, prema izvještaju Oxfordske ekonomske grupe.

XS
SM
MD
LG