Linkovi

Pred demonstracije u Kairu, napetosti rastu


"Vojska, narod i policija - jedna ruka", poruka jednog prosvjednika na demonstracijama u Kairu, 29. lipnja 2013.
"Vojska, narod i policija - jedna ruka", poruka jednog prosvjednika na demonstracijama u Kairu, 29. lipnja 2013.
Napetosti rastu u Egiptu, pred planirane demonstracije u nedjelju. Organizatori tvrde da je više od 22 milijuna ljudi potpisalo peticiju sa zahtjevom za povlačenje s vlasti predsjednika Mohameda Morsija te da ta brojka rječito govori o nepopularnosti islamističkog čelnika u egipatskoj javnosti.

Tisuće su ispunile kairski trg Tahrir u kasnim večernjim satima, u subotu.

Proteklog je tjedna, kako je javljeno, najmanje sedam osoba poginulo, a stotine su ranjene u sukobima između Morsijevih pristaša i protivnika.

Ranije u subotu, tijekom zajedničke konferencije za tisak s južnoafričkim predsjednikom Jacobom Zumom, predsjednik Barack Obama je rekao da SAD podržavaju mirne metode uvođenja promjena u Egipat.

“Mišljenja sam da se svaka strana mora odreći nasilja,” rekao je američki predsjednik. “Voljeli bi da predsjednik Morši i opozicija otpočnu konstruktivniji dijalog o budućnosti zemlje jer od trenutačnog stanja nitko nema koristi.”

Vlasti su priopćile da su tri osobe smrtno stradale u petak, među njima i američki student Andrew Pochter, od uboda nožem, dok je fotografirao prosvjede u Aleksandriji. U izjavi koju je dala njegova obitelj rečeno je da je Pochter volio lokalnu kulturu i da je njegov ljetni posao bio predavanje engleskog jezika djeci u Aleksandriji.

Egipatska opozicija optužuje Morsija i njegovo Muslimanško bratstvo za pokušaje potkopavanja sekularnih prava.

Aktivisti planiraju masivni anti-vladin skup na trgu Tahrir u nedjelju, na prvu godišnjicu Morsijeva dolaska na vlast.

Najmanje osam članova Gornjeg doma egipatskog parlamenta u subotu je najavilo ostavku, u znak prosvjeda protiv Morsija.
XS
SM
MD
LG