Linkovi

SAD: Broj oboljelih od COVID19 premašio 100.000 u jednom danu


U prethodnih sedam dana u prosjeku je dnevno prijavljivano 94.819 slučajeva što je, kako navodi Reuters, petostruko povećanje dostignuto za manje od mjesec dana. (Foto: REUTERS/Mario Anzuoni)

Broj novooboljelih od koronavirusa u Sjedinjenim Državama dostigao je maksimum u periodu od posljednjih šest mjeseci sa više od 100.000 slučajeva prijavljenih u srijedu, pokazali su podaci agencije Reuters.

Istovremeno, kako javlja agencija, delta soj izaziva velike probleme u dijelovima zemlje u kojima je zabilježena niža stopa vakcinacije.

U prethodnih sedam dana u prosjeku je dnevno prijavljivano 94.819 slučajeva što je, kako navodi Reuters, petostruko povećanje dostignuto za manje od mjesec dana.

U narednim nedeljama, broj novooboljelih mogao bi da dostigne 200.000 slučajeva dnevno zbog veoma zaraznog delta soja, procijenio je Entoni Fauči, američki stručnjak za zarazne bolesti i član zdravstvenog tima Bijele kuće za borbu protiv pandemije COVID19.

"Ukoliko se pojavi još jedna varijanta virusa koja se podjednako brzo može prenositi, ili bi bila još ozbiljnija, onda bismo zaista bili u velikoj nevolji. Građani koji se ne vakcinišu pogrešno misle da se radi samo o njima. Nije tako, radi se i o svima ostalima”, rekao je Fauči za medijsku kompaniju Meklači.

Delta soj koronavirusa, koji je otkriven u Indiji, uzrok je 83 odsto novih slučajeva COVID19 prijavljenih u Sjedinjenim Državama, objavili su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti.

Kampanja vakcinacije širom Sjedinjenih Država nema podjednak učinak.

U američkoj državi Vermont prvom dozom vakcinisano je 76 odsto građana, dok sa druge strane, taj procenat u državi Misisipi iznosi svega 40 procenata. Takođe, istraživanja pokazuju vjerovatnoće da će se građanski republikanske političke orijentacije vakcinisati u manjem procentu od ljudi demokratskog poliitčkog uvjerenja.

Podaci koje je objavio Zdravstveni tim Bijele kuće za borbu protiv COVID19 ukazuju da 97 odsto teških slučajeva oboljelih čine nevakcinisani građani.

Prema analizi, procenti smrtnih slučajeva povećani su za 33 odsto tokom protekle sedmice – na 377 dnevno u prosjeku.

Države sa juga SAD-a, u kojima su zabilježene najniže stope vakcinacije, prijavljuju najviše novih slučajeva koronavirusa i hospitalizacija. Florida, Teksas i Luizijana prijavili su najveći ukupan broj novih slučajeva tokom prošle nedjelje, izvijestio je Reuters.

U bolnice na Floridi i u Luizijani primljen je veliki broj pacijenata. Bilježi se rekordan broj pacijenata sa COVID-om u krevetima.

Američki predsjednik Džozef Bajden (Joseph Biden) zatražio je u utorak od republikanskih lidera na Floridi i u Teksasu, državama u kojima je zabilježena trećina slučajeva novooboljelih od COVID19 u SAD, da se pridržavaju zdravstvenih mjera o pandemiji – ili da se, kako se izrazio, sklone sa puta.

U nastojanju da spriječi širenje virusa grad New York će zahtijevati dokaz o vakcinaciji u restoranima, teretanama i drugim javnim zatvorenim prostorima. Oko 60 procenata građana tog grada primilo je jednu dozu vakcine protiv koronavirusa, pokazuju zvanični podaci. Međutim, u pojedinim gradskim područjima bilježe mnogo manje procente.

Pojedine privatne kompanije propisale su obaveznu vakcinaciju za zaposlene, a dokaze o imunizaciji traže i od kupaca.

Američka Uprava za hranu i lijekove od septembra planira u potpunosti da odobri vakcinu protiv koronavirusa farmaceutske kompanije Pfizer, objavio je list New York Times. Očekuje se da bi to moglo navesti više građana da se vakcinišu, pošto se procjenjuje da će umanjiti njihov strah o bezbjednosti imunizacije.

XS
SM
MD
LG