Linkovi

SAD: Broj masovnih ubistava povezanih sa ekstremizmom naglo porastao posljednju deceniju


Ožalošćeni odaju počast na komemoraciji za 21 poginulog u masovnoj pucnjavi u osnovnoj školi Robb, Uvalde, Texas, 1. juni 2022. (Foto: Usa Today via REUTERS)
Ožalošćeni odaju počast na komemoraciji za 21 poginulog u masovnoj pucnjavi u osnovnoj školi Robb, Uvalde, Texas, 1. juni 2022. (Foto: Usa Today via REUTERS)

Broj masovnih ubistava u SAD-u povezanih sa ekstremizmom u proteklih deset godina bio je najmanje tri puta veći od ukupnog broja ubistava u bilo kom drugom desetogodišnjem periodu od sedamdesetih, navodi se u izvještaju Lige za borbu protiv klevete (Anti-Defamation League).

U izvještaju, dostavljenom agenciji AP uoči objavljivanja u četvrtak, također je utvrđeno da su sva ekstremistička ubistva identifikovana 2022. godine povezana sa desničarskim ekstremizmom, a veliki broj se dovodi u vezu sa bijelim supremacizmom.

To obuhvata masovnu pucnjavu u supermarketu u Buffalu, u saveznoj državi New York, u kojoj je ubijeno 10 crnaca, te napad u kojem je ubijeno pet osoba u LGBT noćnom klubu u Colorado Springsu.

"Nije pretjerano reći da živimo u doba ekstremističkih masovnih ubistava“, navodi se u izvještaju Centra za ekstremizam pri Ligi.

Od dva do sedam masovnih ubistava vezanih za domaći ekstremizam događalo se svake decenije od 70-ih do 2000-ih, ali je 2010-tih taj broj skočio na 21.

Trend se od tada nastavlja sa pet ekstremističkih masovnih ubistava 2021. i 2022. godine, koliko ih je ukupno bilo u prvoj deceniji novog milenijuma.

Broj žrtava je takođre povećan. Između 2010. i 2020. godine, 164 osobe poginule su u masovnim ubistvima vezanim za ekstremiste, navodi se u izvještaju. To je mnogo više nego u bilo kojoj drugoj deceniji osim devedesetih, kada je u eksploziji bombe u federalnoj zgradi u Oklahoma Cityju stradalo 168 osoba.

Ekstremistička ubistva čine ljudi koji su povezani sa ekstremnim pokretima i ideologijama.

Nekoliko faktora zajedno je dovelo do rasta brojki između 2010. i 2020. godine.

Bilo je pucnjava inspirisanih usponom grupe Islamska država, kao i nekoliko čije su mete bili policajci poslije civilnih pucnjava i drugih koje su bile povezane sa sve većom promovisanjem nasilja od strane onih koji se zalažu za nadmoć bijele rase, kaže Mark Pitcavage, viši istraživač u Centru za ekstremizam.

Centar prati ubistva povezana sa raznim oblicima ekstremizma u Sjedinjenim Državama i objedinjuje ih u godišnjem izvještaju. Praćeno je 25 pucnjava vezanih za ekstremizam prošle godine, što je smanjenje u odnosu na 33 ubistva 2021.

Devedeset tri posto ubistava 2022. je počinjeno vatrenim oružjem. U izvještaju se takođe navodi da ekstremisti prošle godine nisu ubili nijednog policajca, prvi put od 2011. godine.

Sa padom grupe Islamska država, glavna prijetnja u bliskoj budućnosti vjerovatno će biti bijeli supremacisti, zaključuje se u izvještaju. U međuvremenu, povećanje broja masovnih ubistava jedan je od najalarmantnijih trendova posljednjih godina, rekao je potpredsjednik Centra za ekstremizam Oren Segal.

"Ne možemo to da ignorišemo i prihvatimo to kao novu normalu", rekao je on.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG