Linkovi

"Akcija SAD i saveznica onesposobila hemijski program sirijskog režima"


Nebo iznad Damaska obasjano raketnom paljbom dok SAD, Britanija i Francuska izvode napad ciljajući različite dijelove glavnog grada Sirije rano ujutro 14. aprila 2018.
Nebo iznad Damaska obasjano raketnom paljbom dok SAD, Britanija i Francuska izvode napad ciljajući različite dijelove glavnog grada Sirije rano ujutro 14. aprila 2018.

Američki zvaničnici su saopštili da su sve tri mete - istraživački centar u Damasku i dva postrojenja u blizini Homsa - bila korištena za proizvodnju i razvijanje hlorina i sarina, ali da postoje indikacije da nijedan od ta dva gasa nije pušten u vazduh nakon napada.

Precizirali su da su rakete pogodile mete u roku od nekoliko minuta i da su postrojenja uništena.

"Napali smo središte sirijskog programa hemijskog oružja", rekao je general Kenneth McKenzie​ u Pentagonu. "Time smo im zadali ozbiljan udarac. Mislim da su najbolji izrazi za to da smo ih onesposobili i degradirali."

Predsjednik Donald Trump pohvalio je Francusku i Britaniju za vazdušne udare koje su izvele zajedno sa SAD u Siriji, kao odgovor na navodni napad hemijskim oružjem sirijskog predsednika Bashara al-Assada.

Vojni zvaničnici SAD rekli su da je bombardovanje, koordinirana akcija koja uključuje i Veliku Britaniju i Francusku, počelo u petak u 9 sati uveče po vremenskoj zoni istočne obale SAD i da je ispaljeno više od 100 krstarećih raketa na sirijska postrojenja u glavnom gradu Damasku i gradu Homsu.

"Upravo sada, ovo je jednokratni pucanj", rekao je američki sekretar za odbranu Jim Mattis novinarima u Pentagonu kasno u petak, upozoravajući da bi više udara moglo da se dogodi.

"To će zavisiti od gospodina Assada, da li će odlučiti da upotrebljava još hemijskog oružja u budućnosti", rekao je Mattis.

Video: Američki sekretar a odbranu, Jim Mattis, obraća se novinarima povodom napada na Siriju

U.S. Defense Secretary Mattis Briefs Reporters in Syria Strikes
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Odluka da se napadne, donijeta nakon konsultacija između Washingtona, Londona i Pariza, dolazi nakon što su vojni i obavještajni zvaničnici zaključili da je Assadova vlada zaista odgovorna za napad hemijskim oružjem na grad Dumu prošle subote, kada je ubijeno više od 40 ljudi, uključujući žene i djecu, i od kog se razboljelo na stotine drugih.

Dijete plače nakon navodnog napada hemijskim oružjem u Dumi, Sirija, na fotografiji napravljenoj od video snimka koji je objavio Reuters, 8. aprila 2018.
Dijete plače nakon navodnog napada hemijskim oružjem u Dumi, Sirija, na fotografiji napravljenoj od video snimka koji je objavio Reuters, 8. aprila 2018.

Upotreba hemijskog oružja

Zvaničnici SAD, Britanije i Francuske izrazili su visok stepen uvjerenja da su u napadu na Dumu pro-Assadove snage upotrebljavale gas hlor i da je vherovatno upotrijebljen i drugi hemijski agens, vjerovatno sarin.

Sirijski zvaničnici kontinuirano su negirali da njihove snage upotrebljavaju hemijsko oružje. A Rusija, koja podržava predsjednika Assada još od prije početka konflikta u Siriji, navela je rano u petak da je napad iscenirala Britanija, što je optužba koju su odbacile i Britanija, i SAD.

Pored toga, nakon napada, ruski ambasador u SAD, Anatolij Antonov, upozorio je Sjedinjene Države, Britaniju i Francusku da će se suočiti sa posljedicama.

"Naša upozorenja ostala su neuvažena", rekao je Andonov u izjavi na Twitteru.

"Unaprijed pripremljeni scenario se sprovodi", rekao je. "Vrijeđanje predsjednika Rusije je neprihvatljivo i nedopustivo".

Video: Predsjednik Donald Trump najavljuje udare na Siriju

President Trump Announces Strikes Against Syria
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:40 0:00

Obraćajući se američkoj javnosti nakon što je naredio napade, predsjednik Donald Trump rekao je da je bio primoran da djeluje nakon što je posvjedočio onome što je opisao kao "zločine monstruma" u Dumi.

"Svrha naših akcija noćas je da se uspostavi snažno odvraćanje protiv proizvodenje, širenja i upotrebe hemijskog oruža... što je vitalni nacionalni bezbjednosti interes", rekao je Trump.

"Spremni smo da istrajemo u ovom odgovoru dok sirijski režim ne prestane da koristi zabranjeno hemijsko oružje", dodao je.

Sirijci mašu iranskim, ruskim i sirijskim zastavama tokom protesta protiv vazdušnih napada koje predvode SAD, u Damasku, Sirija, 18. aprila 2018.
Sirijci mašu iranskim, ruskim i sirijskim zastavama tokom protesta protiv vazdušnih napada koje predvode SAD, u Damasku, Sirija, 18. aprila 2018.

Ruska podrška Assadu

Uprkos takvom uvjerenju, drugi zvaničnici SAD ostali su zabrinuti, upozoravajući prije napada da je, dok se sirijska upotreba hemijskog oružja ne može tolerisati, mnogo više toga dovedeno u pitanje s obzirom na podršku koju sirijska vlada dobija iz Moskve.

"Ovo je partija šaha i Rusi podižu pritisak", rekao je zvaničnik SAD za Glas Amerike, pod uslovom anonimnosti zbog osjetljivosti situacije.

"Oni igraju prljavo", dodao je zvaničnik. "Treba da mislimo dva ili tri kokara unaprijed".

Ono što komplikuje svaki odgovor SAD jeste to što je prisustvo ruskih i iranskih snaga na terenu u Siriji, kako kaže zvaničnik, "poraslo i sazrelo" otkako su SAD izvele vazdušni napad na sirijsku vladu prošlog aprila nakon napada gasom sarin na pobunenički grad Kan Šeikun.

Arhiva - Čovjek diše kroz masku za kiseonik, nakon onoga što su spasioci opisali kao napad hemijskim oružjem u Kan Šeikunu, u pobunjeničkom Idlibu, Sirija, 4. aprila 2017.
Arhiva - Čovjek diše kroz masku za kiseonik, nakon onoga što su spasioci opisali kao napad hemijskim oružjem u Kan Šeikunu, u pobunjeničkom Idlibu, Sirija, 4. aprila 2017.

Trump: Rusija je odgovorna

U svom obraćanju, Trump je rekao da smatra Rusiju direktno odgovornom za napad na Dumu, rekavši da Moskva nije uspjela da ostvari ono što je obećala 2013. - da garantuje da je Sirija eliminisala svoj arsenal hemijskog oružja.

"Ni jedna država ne može da uspije na duge staze promovišući otpadničke države, brutalne tirane i diktatore ubice", rekao je predsjednik SAD. "Rusija mora da odluči da li će nastaviti tom mračnom stazom ili će se pridružiti civilizovanim nacijama."

Britanska premijerka Theresa May takođe je optužila Rusiju za sputavanje diplomatskih napora da se stavi tačka na upotrebu hemijskog oružja u Siriji.

"Ne postoji praktična alternativa upotrebi sile kako bi se suzbilo i odvratilo od upotrebe hemijskog oružja", rekla je May u izjavi. "Mi ne možemo da dozvolimo eroziju međunarodnih normi koje brane upotrebu takvog oružja."

Dugoročne posljedice udara?

I dok vojni zvaničnici još uvek procjenjuju efektivnost napada, rastu pitanja o dugoročnim posljedicama udara.

"Strategija nije jača strana ove administracije - Assad i Putin neće ustuknuti brzo i lako će izdržati vojne udare", kaže za Glas Amerike Brett Bruen, bivši direktor za globalno angažovanje u Bijeloj kući.

"Ovo radi samo ako mogu da održe snažan diplomatski pritisak na Siriju i Rusiju", rekao je. "Inače, oni će pogoršati našu poziciju i situaciju na terenu".

Brian Katulis iz Centra za američki progres, gaji više nade.

"Ovo je vrlo fokusirani napad sa jednim ciljem, da se obezbjedi da zemlje širom svijeta neće upotrebljavati oružja za masovno uništenje na regularnoj osnovi", rekao je. "Mislim da je to ono što predsjednik pokušava da uradi i mislim da je uradio pravu stvar".

Zvaničnici odbrane SAD rekli su u petak da nisu konsultovali svoje ruske kolege o udarima, niti ih obavijestili unaprijed, iako su koristili postojeće linije komunikacije kako bi deeskalirali vazdušni prostor i spriječili bilo kakve nenamjerne incidente između američkih i ruskih aviona.

Borbeni avion se priprema da sleti na RAF Akrotiri, pistu britanske vojne baze na Kipru, 14. aprila 2018.
Borbeni avion se priprema da sleti na RAF Akrotiri, pistu britanske vojne baze na Kipru, 14. aprila 2018.

Ciljani udari

Odbranbeni zvaničnici rekli su da udari koje predvode SAD jesu naišli na nešto početnog otopra sirijske protivvazdušne odbrane, ali da se čini da se ruski odbrambeni sistemi nisu uključivali.

Prvi cilj, kažu, bio je istraživački centar uključen u razvoj i proizvodnju hemijskog i biološkog oružja.

Druga dva cilja, zapadno od Homsa u Siriji, uključila su postrojenja za skladištenje gasa sari, drugih hemijskih elemenata i opreme, kao i ključni komandnu ispostavu.

"Odabrali smo te specifične ciljeve po njhovoj važnosti za (sirijski) program hemijskog oružja, kao i po lokacijama i njihovom rasporedu", rekao je američki general Joseph Dunford, predsjedavaući Združenog generalštaba. "Nismo odabrali one kod kojih je postojao rizik od kolateralne štete i posebno visok rizik od civilnih žrtava".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG