Linkovi

Boing daje 500 miliona dolara porodicama žrtava palih aviona


Avion Boing 737 Max
Avion Boing 737 Max

Kompanija Boing napravila je fond od 500 miliona dolara kako bi odštetila porodice 346 osoba koje su poginule u padovima aviona Boing 737 Max.

Fond je deo dogovora sa američkim Sekretarijatom za pravosuđe. Boing se u januaru obavezao da će porodicama poginulih u padu aviona Lion Aira 2018. i Etiopian Airlinesa 2019. isplatiti odštete.

Svaka porodica će dobiti oko 1,45 miliona dolara i novac će dobiti čim se popuni neophodna papirologija, rekli su iz Boinga.

Ovaj fond je samo dio dogovora od 2,5 milijardi dolara koji je Boing napravio sa Sekretarijatom za pravosuđe, pošto su tužioci optužili kompaniju da je na prevaru izdala certifikate za bezbjednost aviona koji su se srušili. Dogovor je omogućio Boingu da izbjegne sudski postupak, ali ne i građanske parnice koje se nastavljaju.

Iako je sa većinom rođaka žrtava Lion Aira postignut dogovor, i dalje ima brojnih otvorenih pitanja u slučaju porodica Etiopian Airlinesa, najprije zašto je taj tip aviona uopšte letio poslije prve nesreće.

Sekretarijat za pravosuđe je ranije saopštio da su zaposleni u Boingu odlučili da čuvaju profit nauštrb poštenja, jer su sakrili informacije od nadležne Uprave za avijaciju (FAA) o manama motora aviona 737 Max.

Boing tvrdi da je preduzeo sve što može da popravi bezbjednost aviona.

Pojedini predstavnici u Kongresu tražili su da FAA izda certifikat novim avionima i da se sprovede nezavisna istragao tome kako se u Boingu tretira bezbjednost.

Model 737 Max bio je prizemljen 20 mjeseci poslije dvije fatalne nesreće. Ponovo su u pogonu pošto je FAA naredila da obnove softvere i naprave promjene u obuci osoblja.

Boing je prošlog mjeseca platio 17 miliona dolara kazne FAA pošto je u avione instalrao softver koji prethodno nije odobren.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG