Linkovi

Američki bombarder B-1B letio iznad Bliskog istoka usred tenzija sa Iranom


Izraelski lovac-bombarder F15 leti u pratnji američkog bombardera B-1B, iznad Izraela, kao dio leta koji za cilj ima odvraćanje, na fotografiji koju je objavilo američko ratno vazduhoplovstvo 30. oktobra 2021.
Izraelski lovac-bombarder F15 leti u pratnji američkog bombardera B-1B, iznad Izraela, kao dio leta koji za cilj ima odvraćanje, na fotografiji koju je objavilo američko ratno vazduhoplovstvo 30. oktobra 2021.

Američko ratno vazduhoplovstvo saopštilo je u nedjelju da je letjelo strateškim bombarderom B-1B preko ključnih pomorskih "uskih grla" na Bliskom istoku sa saveznicima, uključujući Izrael, usred aktuelnih tenzija sa Iranom, dok je nuklearni sporazum sa svjetskim silama i dalje u rasulu.

Bombarder B-1B Lancer preletio je u subotu iznad Ormuskog moreuza, uskog grla Persijskog zaliva kroz koje prolazi 20 posto cjelokupne količine nafte kojom se trguje. Također je preletio Crveno more i uski moreuz Bab el-Mandeb, kao i egipatski Suecki kanal.

Ormuški moreuz je posljednjih godina bio poprište napada na brodove za koje se okrivljuje Iran, dok su na Crvenom moru izvedeni slični napadi usred tenzija u sjenci između Teherana i Izraela. Islamska Republika Iran je negirala da je umiješana u napade, iako je obećala da će se osvetiti Izraelu za niz napada usmjerenih na iranski nuklearni program.

Pored bombardera letjeli su borbeni avioni iz Bahreina, Egipta, Izraela i Saudijske Arabije.

Iranski državni mediji nisu odmah potvrdili prelet. Iranska misija pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Prelet se događa nakon postojanja obrasca takvih letova bombardera B-52 - koji imaju mogućnost da budu naoružani i nuklearnim oružjem - od Trumpove administracije kao vid demonstracije sile prema Iranu. Predsjednik Donald Trump je 2018. jednostrano povukao Ameriku iz iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, čime je Teheran pristao da drastično ograniči svoje obogaćivanje uranijuma u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Od tada, Iran je napustio sve granice koje mu je postavljao sporazum i drastično smanjio mogućnost međunarodnih inspektora da nadgledaju njegov program. Dok Iran insistira da je njegov nuklearni program miran, američke obavještajne agencije, zapadni inspektori i drugi tvrde da je Teheran imao strukturirani vojni program nuklearnog oružja do kraja 2003. godine.

Predsjednik SAD Joe Biden rekao je da je voljan da ponovo uđe u nuklearni sporazum, ali su pregovori u Beču zaustavljeni pošto je tvrdolinijaški štićenik iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Ali Hamneija preuzeo mjesto predsjednika.

Bidenovo slanje bombardera B1-B u region omogućava mu da pošalje "jasnu poruku uvjeravanja" regionalnim saveznicima, kako je to u seriji tvitova između ostalog objavila Centralna komanda američkog vazduhoplovstva.

B-1B je došao iz 37. bombarderske eskadrile sa sjedištem u vazduhoplovnoj bazi Ellsworth u Južnoj Dakoti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG