Linkovi

SAD: Rast inflacije i proizvodnje, pad maloprodaje


Prodaja u restoranima porasla je u maju za skoro dva odsto.
Prodaja u restoranima porasla je u maju za skoro dva odsto.

Rastuća proizvodnja automobila, kamiona i auto-dijelova povukla je američku fabričku proizvodnju u maju nagore za 0,9 odsto, a ukupna američka industrijska proizvodnja koja obuhvata i komunalne usluge i rudnike, popela se za 0,8 odsto u maju u odnosu na april, izvijestile su Federalne rezerve.

Samo proizvodnja automobila skočila je za 6,7 odsto uprkos stalnim problemima usljed nedostatka računarskih čipova i kompjuterskih ekrana i drugih elektronskih komponeenti koje se ugrađuju u vozila.

Proizvodnja je prošlog mjeseca porasla 1,2 odsto u rudnicima i 0,2 odsto u komunalnim preduzećima.

Institut za upravljanje snabdijevanjem što je udruženje menadžera nabavke, izvijestio je da je proizvodna aktivnost u maju porasla 12. mjesec uzastopno, uprkos problemima u lancu snabdijevanja i nestašici radne snage.

S druge strane, prodaja na malo opala je u maju za 1,3 odsto u odnosu na april, zbog manje prodaje automobila i jer Amerikanci koji sada više troše na odmore i druge usluge, a ne na kupovinu robe.

Po podacima Ministarstva trgovine, prodaja u auto-salonima opala je prošlog mjeseca za 3,7 odsto.

Pošto se sve više Amerikanaca vakciniše, žele da putuju, troše više novca na njegu i druge usluge koje nisu obuhvaćene današnjim izvještajem o maloprodaji koja je prošlog mjeseca opala i u prodavnicama namještaja, elektronike, a naniže ide i tržište kuća.

Prema izvještaju Ministarstva trgovine, prodaja u restoranima porasla je u maju za skoro dva odsto, a prodaja nove odjeće za tri procenta.

Trgovina na malo nije rasla čak i ako je bilo poboljšanja stanja američke ekonomije, pada stope nezaposlenosti i porasta povjerenja potrošača.

Maloprodaja je opala krajem 2020. kao i u februaru ove godine, ali je u martu porasla za skoro 11 odsto jer su Amerikanci trošili svoje čekove sa po 1.400 dolara državne pomoći zbog posljedica epidemije.

Uprkos padu u maju, trgovci su optimistični da će vakcinacija dovesti više ljudi u njihove radnje.

Tako Nacionalna federacija maloprodaje, koja predstavlja velike trgovinske lance, očekuje da će prodaja na malo ove godine porasti za 13,5 odsto u odnosu na 2019. - godinu normalnog prometa.

Rekordan rast veleprodajnih cijena

U međuvremenu, rastu veleprodajne cijene u SAD.

Inflacija u maju je porasla za 0,8 odsto nakon aprilske od 0,6 procenata i martovske od jedan odsto, saopštilo je Ministarstva rada.

Cijene hrane porasle su za značajnih 2,6 procenta sa rastom troškova govedine i teletine, iako su cijene svežeg voća opale. Troškovi energije porasli su za 2,2 odsto, nakon pada od 2,4 procenta u aprilu.

Tokom posljednjih 12 mjeseci, veleprodajne cijene porasle su za 6,6 odsto, što je najveći godišnji skok od 2010. godine.

Osnovna stopa inflacije, koja isključuje nestabilne kategorije kao što su hrana i energija, porasla je za 0,7 odsto u maju, isto kao i u aprilu, dok je bazna inflacija porasla za 5,3 procenta u proteklih 12 mjeseci, najviše od 2014. godine.

Manjak sirovina i repromaterijala dobrim dijelom podstiče rast inflacije, ističe Michael Pearce, analitičar u Capital Economics-u, prenosi AP.

XS
SM
MD
LG