Linkovi

Biden predlaže novi paket pomoći za porodice i djecu, republikanci protiv


Predsjednik Joe Biden u obraćanju Kongresu
Predsjednik Joe Biden u obraćanju Kongresu

Predsjednik SAD Joe Biden predložio je novi paket pomoći za porodice i djecu, tokom prvog obraćanja u Kongresu.

Biden je rekao da demokrate i republikanci ne treba da se takmiče jedni protiv drugih i da zaborave na sve ostalo.

"Da bi smo pobijedili, po mom mišljenju, moramo da uložimo u naše porodice i djecu".

Predviđeno je izdvajanje 1,8 hiljada milijardi dolara za dvije godine boravka djece u vrtićima, kao i za dve godine studiranja na javnim koledžima. Takođe se predviđa 225 milijardi dolara za pomoć porodicama sa djecom i mjesečne isplate od najmanje 250 dolara roditeljima.

Bidenov prijedlog je da sve to bude finansirano iz povećanja poreza za bogate.

"Neću povećati poreze za ljude koji zarađuju manje od 400 hiljada dolara godišnje. Vrijeme je da korporacije i 1 odsto najbogatijih pošteno plate svoj udio", kazao je predsjednik SAD i dodao da je plan "fer i fiskalno odgovoran".

Pitanje je da li ovaj plan ima realne šanse da prođe.

Šta kažu republikanci?

Prethodni paket pomoći za ugrožene u pandemiji, vrijedan 1,9 hiljada milijardi dolara, usvojen je u Kongresu bez ijednog glasa opozicionih republikanaca.

Republikanci smatraju da su predložena ulaganja u infrastrukturu i pomoć porodicama preskupa i kritikuju Bidenov plan da se to finansira iz povećanja poreza.

Lider senatske manjine Mič Mekonel kaže da se Bidenov mandat najbolje može opisati kao taktika trgovaca da mame mušterije niskim cijenama, a onda ih nateraju da kupe skuplji proizvod.

"Predsjednik Biden se predstavljao kao umjereni demokrata, ali sve što je do sada uradio teško može da se opiše kao umjereno".

Republikanski senator Tim Skot, jedini Afroamerikanac u trenutnoj opoziciji, odgovorio na Bidenov govor u Kongresu.

Ocenio je da predsjednik nije uspio da ujedini zemlju i da će novi prijedlozi za pomoć samo produbiti jaz u društvu.

"Našoj zemlji je potrebno više od praznih fraza", rekao je Skot.

Republikanski senator ističe da je Biden već naslijedio od Trampa povoljniju situaciju sa pandemijom i vakcinama, kao i da je Kongres prošle godine usvojio nekoliko paketa pomoći firmama, vladama saveznih država i pojedincima

Opisao je Bidena kao nekoga ko ne želi da radi sa republikancima, što se pokazalo kada je usvajan prethodni paket pomoći za koji su glasale samo demokrate u Senatu.

U odgovoru na prijedlog da se povećaju porezi za korporacije i bogate, a da se iz toga finansira pomoć za porodice, subvencije za boravak u vrtićima i studije, Skot je rekao da se "federalna vlada postavlja u središe, od kolijevke, pa do koledža" i da porodice treba same da definišu šta je za njih "američki san".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG