Linkovi

Biden imenovao Suzan Rajs za glavnu savjetnicu za unutrašnju politiku


ARHIVA - Bivša savjetnica za nacionalnu bezbednost Susan Rice, (Foto: AP/Mark Humphrey)
ARHIVA - Bivša savjetnica za nacionalnu bezbednost Susan Rice, (Foto: AP/Mark Humphrey)

Novoizabrani predsjednik SAD Joe Biden imenovao je Suzan Rajs (Susan Rice), savjetnicu bivšeg predsjednika Baraka Obame za nacionalnu bezbjednost, za direktorku Savjeta Bele kuće za unutrašnju politiku.

Biden, koji bi trebalo da preuzme dužnost predsjednika 20. januara, izabrao je bivšeg guvernera Ajove Toma Vilsaka za kandidata za sekretara poljoprivrede, što bi mu bio novi mandat na tom položaju. Vilsak je bio na položaju sekretara za poljoprivredu osam godina za vrijeme Obamine administracije.

Biden je takođe nominovao bivšeg zvaničnika Bijele kuće Denisa Mekdonoa za sekretara za pitanje veterana, članicu Predstavničkog doma Maršu Fadž za sekretarku za stambena pitanja i urbani razvoj i Ketrin Tai za izaslanicu za trgovinu, naveo je u saopštenju Bidenov tranzicioni tim.

Biden planira da najnovije kandidate za položaje u administraciji formalno predstavi u petak u Delaveru.

Novi kandidati odraz su Bidenove riješenosti da imenuje raznoliku administraciju i istovremeno nagradi dugogodišnje pristallice i veterane Obamine administracije s kojima je već sarađivao, ocjenjuje Reuters. Biden je bio potpredsjednik SAD za vrijeme dva mandata Baraka Obame.

Odluka da imenuje Rajs za glavnu savetnicu sa unutrašnju politiku je donekle iznenađujuća, s obzirom na njeno dugogodišnje spoljnopolitičko iskustvo. Osim što je bila Obamin savjetnik za nacionalnu bezbjednost, Rajs je takođe bila ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama. Bila je i jedna od mogućih kandidatkinja za potpredsjednicu SAD.

Razmatrala se i njena eventualna kandidatura za Bidenovu državnu sekretarku, ali bi se vjerovatno suočila sa oštrim protivljenjem republikanaca u Kongresu zbog uloge u kontroverzi poslije smrtonosnog napada na američki konzulat u Bengaziju u Libiji 2012. godine.

Biden je na kraju izabrao dugogodišnjeg savjetnika Entonija Blinkena za kandidata za državnog sekretara.

Za položaj savjetnika Bele kuće za unutrašnju politiku nije potrebna potvrda u Senatu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG