Linkovi

Biden oslobodio prvog zatvorenika iz Guantanama u svom mandatu


FILE - In this April 17, 2019 file photo reviewed by U.S. military officials, a U.S. flag flies inside the razor wire of the Camp VI detention facility in Guantanamo Bay Naval Base, Cuba.
FILE - In this April 17, 2019 file photo reviewed by U.S. military officials, a U.S. flag flies inside the razor wire of the Camp VI detention facility in Guantanamo Bay Naval Base, Cuba.

Adminstracija Joea Bidena je iz američkog vojnog zatvora u zaljevu Guantanamo premjestila jednog od zatvorenika, Marokanca koji je zatvoren od 2002., što je prvi takav potez od kada je Biden preuzeo mandat.

Pedesetšestogodišnji Marokanac Abdul Latif Nasir oslobođen je još 2016. godine, no ostao je u zatvoru, unatoč tome, za vrijeme čitavog Trumpovog mandata.

Sada je vraćen u svoju zemlju.

U zatvoru je ostalo još 39 zatvorenika. Većina njih tamo su zatočeni već gotovo dva desetljeća, iako nisu optuženi niti im je suđeno.

Zatvor u Guantanamu, namijenjen stranim osumnjičenicima nakon napada na New York i Washington nakon 11. rujna 2001., osnovan kao simbol američke “borbe protiv terorizma”, na stalnoj je meti kritika metoda ispitivanja zatvorenika.

Donald Trump je tijekom svog četverogodišnjeg mandata držao zatvor u funkciji, no Joe Biden je obećao zatvoriti objekt.

Zatvor je otvoren za vrijeme predsjednika Georgea W. Busha, a u jednom je trenutku brojio oko 800 zatvorenika, prije nego se populacija počela smanjivati. Za mandata Barracka Obame broj zatvorenika se dodatno smanjio, no njegovi napori da se zloglasni objekt zatvori sputavala je republikanska oporba.

Zakoni još uvijek zabranjuju saveznoj vladi da nekoga od zatvorenika prebaci na američko kopno. Iako Bidenova Demokratska stranka trenutno kontrolira Kongres, većina koju ima je toliko tanka da bi mijenjanje zakona predstavljalo ogroman izazov, jer bi se tome mogli usprotiviti čak i neki demokrati.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG