Linkovi

Najnovije

Biden i Demokrate promoviraju koristi paketa pomoći protiv COVID19

President Joe Biden holds up his face mask as he speaks about the COVID-19 pandemic during a prime-time address from the East Room of the White House, March 11, 2021.
President Joe Biden holds up his face mask as he speaks about the COVID-19 pandemic during a prime-time address from the East Room of the White House, March 11, 2021.

Predsjednik će u utorak posjetiti prigradsku zajednicu u državi Philadelphia.

Američki predsjednik Joe Biden i drugi demokrati započinju ovaj tjedan u posjetu brojnim državama kako bi promovirali blagodati paketa pomoći od koronavirusa koji je Biden potpisao prošlog tjedna u iznosu od 1,9 bilijuna dolara, nadajući se da će glasači znati kako im pomoć može pomoći i da je to odobren unatoč jedinstvenoj republikanskoj oporbi.

Biden bi trebao govoriti o planu u izjavi iz Bijele kuće u ponedjeljak, dok njegova supruga Jill odlazi u saveznu državu New Jersey kako bi se pridružila guverneru Philu Murphyju u osnovnoj školi gdje bi trebala razgovarati o koracima koje je škola poduzela za ponovno otvaranje i kako paket pomoći može pomoći obiteljima.

President Joe Biden, accompanied by Vice President Kamala Harris, looks up after signing the American Rescue Plan, a coronavirus relief package, in the Oval Office of the White House, March 11, 2021, in Washington.
President Joe Biden, accompanied by Vice President Kamala Harris, looks up after signing the American Rescue Plan, a coronavirus relief package, in the Oval Office of the White House, March 11, 2021, in Washington.

Potpredsjednica Kamala Harris putuje u ponedjeljak u Las Vegas gdje će posjetiti mjesto cijepljenja protiv COVID-19.

Biden pravi prvo putovanje da promovira plan pomoći u utorak kada odlazi u okrug Delaware, ključnu prigradsku jurisdikciju Philadelphije u istočnoj državi Pennsylvania koju je na izborima u studenom preuzeo od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Paket pomoći jedan je od najvećih paketa ekonomske pomoći u povijesti SAD-a i prva velika zakonodavna pobjeda Bidena. Odobren je isključivo glasovima demokrata. Republikanski zakonodavci usprotivili su se veličini dogovora i činjenici da dio financiranja nije izravno vezan uz pokušaj okončanja pandemije u Sjedinjenim Državama, gdje je umrlo više od 534 000 Amerikanaca.

Biden je u govoru u četvrtak navečer rekao da će se članovi njegove administracije raširiti diljem zemlje kako bi "izravno" razgovarali s Amerikancima o tom planu.

FILE - Michelle Melton, who is 35 weeks pregnant, receives the Pfizer-BioNTech vaccine against the coronavirus disease (COVID-19) at Skippack Pharmacy in Schwenksville, Pennsylvania, U.S., Feb. 11, 2021.
FILE - Michelle Melton, who is 35 weeks pregnant, receives the Pfizer-BioNTech vaccine against the coronavirus disease (COVID-19) at Skippack Pharmacy in Schwenksville, Pennsylvania, U.S., Feb. 11, 2021.

Biden i ostali demokrati planiraju naglasiti da će milijuni odraslih Amerikanaca, primiti 1400 američkih dolara stimulativnih čekova, uz porezne olakšice za djecu. Milijarde dolara šalju se državnim i lokalnim vlastima i poduzećima koja su teško pogođena jednogodišnjom pandemijom u Sjedinjenim Državama. Dodatna pomoć troši se na poticanje cijepljenja milijuna Amerikanaca.

Predsjednik i njegovi pomoćnici planiraju naglasiti koliko se pomoći troši u pojedinim državama. Nacionalne ankete pokazale su da paket pomoći ima široku potporu, čak i među republikancima, ali Biden ne uzima svoju popularnost zdravo za gotovo.

Demokrati imaju na umu da je 2009. posljednji demokratski predsjednik Barack Obama, pod kojim je Biden bio potpredsjednik, proveo malo vremena promovirajući paket gospodarskih poticaja od 800 milijardi dolara koji su on i njegovi kolege demokrati pomogli progurati Kongres da pomogne spasiti američko gospodarstvo sa strme recesija koju su naslijedili od republikanskog predsjednika Georgea W. Busha.

Republikanci, koji su se uglavnom protivili poticaju, nastavili su zauzimati Zastupnički dom na izborima 2010. godine.

Bidenova tajnica za tisak Jen Psaki, veteranka Obamine administracije, rekla je novinarima prošlog tjedna: "Nismo učinili dovoljno da objasnimo američkom narodu kakve su koristi" 2009. godine.

Bijela kuća planira učiniti surogate i visoke dužnosnike uprave dostupnima za intervjue na lokalnim televizijama u gradovima diljem zemlje i navesti više od 400 gradonačelnika i guvernera da razgovaraju o tome što paket pomoći znači za njih i njihove zajednice.

Kongresmenica Liz Cheney, republikanka broj 3 u Donjem domu, rekla je u izjavi da je samo mali dio dogovora od 1,9 bilijuna dolara usmjeren na virus i upozorila da bi to na kraju moglo dovesti do povećanja poreza kako bi se platilo za njega.

See all News Updates of the Day

EUROPOL: U BiH srušen "unutrašnji krug" globalnog narko-šefa

Sjedište EUROPOL-a u Hagu, Holandija
Sjedište EUROPOL-a u Hagu, Holandija

Povodom policijske akcije protiv organizovanig kriminala koja je u utorak provedena u BiH oglasio se i EUROPOL. U objavi stoji da je međunarodnom akcijom onesposobljen unutrašnji krug osoba od povjerenja globalnog narko-dilera kojeg potražuje Holandija.

EUROPOL je detaljno objasnio svoje aktivnosti:

"U raciji velikih razmjera sprovedenoj u Bosni i Hercegovini, policijski službenici su preplavili kuće i urede 23 osobe za koje se sumnja da su dio 'unutrašnjeg kruga' narko-kralja uhapšenog u novembru 2022. Europol je podržao jučerašnju akciju, koja služi kao još jedna prekretnica u borbi protiv takozvanog 'super kartela', saveza kriminalnih mreža koje su kontrolirale veći dio evropske trgovine kokainom.

Kao iu operaciji 'Desert Light', nekoliko partnera iz cijelog svijeta sarađivalo je kako bi zadalo još jedan veliki udarac ovoj kriminalnoj strukturi. Preko 40 lokacija pretražili su službenici aktivni na terenu, kojima su se pridružili stručnjaci Europola, kao i agenti Američke agencije za borbu protiv droga (DEA) i Federalnog istražnog biroa (FBI).

Primarni cilj operacije kodnog naziva “Black Tie”/ Crna kravata bio je podizanje optužnice i krivično gonjenje bosansko-hercegovačkog/holandskog državljanina koji Europol i Holandija smatraju visokovrijednom metom.

Holandske vlasti su 2023. godine osudile osumnjičenog na sedam godina zatvora zbog trgovine drogom. Drugi operativni cilj bio je razbijanje cijele kriminalne organizacije pod komandom i kontrolom "mete visoke vrijednosti".

Ovu zajedničku međunarodnu istragu činile su belgijske, bosansko-hercegovačke, francuske i američke službe za provođenje zakona, uz podršku Europola.

Uprkos njegovom hapšenju u novembru 2022., istraga je pokazala da je "visokovrijedna meta" nastavio da usmjerava trgovinu drogom iz zemalja izvora u Južnoj Americi, kao što su Brazil, Kolumbija i Peru, u Evropu i Australiju iz svoje baze u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati.

Sarađujući sa drugim vrhunskim međunarodnim dilerima droge u Dubaiju, s kojima je zajedno ulagao u poduhvate trgovine više tona kokaina, bosansko-hercegovački/holandski državljanin postao je moćna figura u kontroli masovne ponude kokaina prema Evropi i drugim destinacijama. Nadalje, sumnja se da je odgovoran za proizvodnju sintetičkih droga u EU.

Ciljanje na 'unutrašnji krug' narko-borca

Među 23 osobe koje su jučer uhapšene nisu samo saučesnici, već i korumpirani službenici koji su identificirani kao pomagači kriminalnih aktivnosti mreže. Uoči ove akcije, bosanskohercegovačke vlasti su već uhapsile dvojicu osumnjičenih i zaplijenile 55.000 eura u gotovini, 8 komada vatrenog oružja, 11 policijskih radija i dokumentaciju o pranju novca. Na dan akcije, policija je zaplijenila dodatni novac, automobile, laptope i druge dokaze.

Nakon zahtjeva za informacijama primljenog u junu 2023. iz Bosne i Hercegovine, Europol je podržao bosansko-hercegovačke vlasti u istrazi protiv ključne grupe ili „užeg kruga“ članova kriminalne organizacije od šefovog povjerenja. Među ostalim krivičnim djelima, nacionalni pravosudni predmet bio je usredsređen na teška krivična djela kao što su trgovina drogom velikih razmjera, pranje novca i povezani organizirani kriminal u Bosni i Hercegovini.

Uloga Europola

Europol je u Bosnu i Hercegovinu rasporedio dva specijalista s mobilnim uredima kako bi prikupili i unakrsnu provjeru obavještajnih podataka i pomogli u daljoj koordinaciji aktivnosti.

Pored podrške pružene uoči jučerašnje akcije, Europol je obavještajnim podacima i koordinacijom podržavao cjelokupnu istragu. Od početka 2021. godine, stručnjaci Europola razvili su i podijelili preko 30 obavještajnih paketa u vezi s "visokovrijednom metom" i njegovom kriminalnom mrežom.

Agencije za provođenje zakona koje učestvuju:

  • Belgija: Savezna sudska policija Antwerpen (Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen);
  • Francuska: Nacionalna policija (Police Nationale - Ured za borbu protiv stupéfiantsa (OFAST));
  • Bosna i Hercegovina: Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Policija Kantona Sarajevo);
  • Sjedinjene Američke Države: Uprava za borbu protiv droga (DEA); Federalni istražni biro (FBI).

Akademici entiteta RS: Usvajanje rezolucije o Srebrenici moglo bi narušiti imidž srpskog naroda u svijetu

Akademici entiteta RS: Usvajanje rezolucije o Srebrenici moglo bi narušiti imidž srpskog naroda u svijetu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Iako je rezolucija o Srebrenici, o kojoj se očekuje rasprava u Ujedinjenim Nacijama, neobavezujuća njeno usvajanje bi moglo dodatno narušiti imidž srpskog naroda u svijetu. Stav je ovo akademske zajednice u Republici Srpskoj iznesen na okruglom stolu u banjalučkom Univerzitetu.

Virginia: Farma mesa životinja hranjenih travom

Virginia: Farma mesa životinja hranjenih travom
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Bean Hollow Grassfed je prodavnica specijalizirana za prodaju mesa od životinja hranjenih travom, koja je takođe odobrena i certificirana za dobrobit životinja. Kupci mogu odabrati željene komade, izvagati ih, sami se poslužiti i platiti. Kupci se mogu sami poslužit. 

Vojna pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu: Očekuje se brza potvrda u Senatu

Vojna pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu: Očekuje se brza potvrda u Senatu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

Poslanici u Zastupničkom domu američkog Kongresa su prošle subote velikom većinom usvojili zakon o stranoj pomoći vrijedan 95 milijardi dolara. Mjera je sada upućena Senatu, za koji se očekuje da će glasati početkom ove sedmice.

New York: Ako Trump bude svjedočio, pitaće ga i o starim slučajevima

New York: Ako Trump bude svjedočio, pitaće ga i o starim slučajevima
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

Sudac Vrhovnog suda New Yorka Juan Merchan odlučio je da, ukoliko bivši američki predsjednik Donald Trump odluči da svjedoči na suđenju koje ga optužuje da je planirao da se umiješa u ishod izbora za Bijelu kuću 2016, tužiocima će biti dopušteno da ga pitaju o građanskim parnicama koje izgubio.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG