Linkovi

Sporazum Bidena i internet kompanija o nižim cijenama za američke porodice


Predsednik Džo Bajden uoči obraćanja u Beloj kući (Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)
Predsednik Džo Bajden uoči obraćanja u Beloj kući (Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)

Američki predsjednik Joe Biden saopštio je u ponedeljak da se 20 internet kompanija, među kojima su Verizon, Comcast i AT&T, obavezalo da snizi cijene ili poveća brzinu za američke porodice sa nižim primanjima.

"Ovo je slučaj gdje velike kompanije daju svoj doprinos", rekao je Biden u govoru u Bijeloj kući, u prisustvu potpredsjednice Kamale Harris.

Sporazum sa direktorima kompanija koje pružaju internet usluge dio je Programa za pristupačno povezivanje (Affordable Connectivity Program), odobrenog u okviru zakona o infrastrukturi koji je prošle godine usvojen u Kongresu uz podršku demokrata i republikanaca. Trebalo bi da pomogne američkim porodicama, koje ispunjavaju uslove, da smanje račune za internet za do 30 dolara mjesečno, saopšteno je iz Bijele kuće.

Takođe je navedeno da će desetine miliona domaćinstava dobijati besplatni internet.

Za program mogu da se kvalifikuju domaćinstva sa niskim primanjima, kao i ona koja primaju drugu federalnu pomoć, kao što su subvencije za hranu ili programi za zdravstveno osiguranje.

Biden je ocijenio da je pandemija koronavirusa, tokom koje je veliki broj ljudi radio kod kuće, pokazala važnost pristupu internetu.

"Brzi internet više nije luksuz, nego potreba", naglasio je Biden. Neimenovani visoki zvaničnik administracije rekao je da su se kompanije dobrovoljno obavezale da smanje cijenu interneta.

XS
SM
MD
LG