Linkovi

Prvi Afroamerikanac na čelu Pentagona u Bidenovoj administraciji


Penzionisani general Lojd Ostin 2014.
Penzionisani general Lojd Ostin 2014.

Penzionisani general američke vojske Lojd Ostin vraća se u Pentagon, pošto ga je izabrani predsednik Džo Bajden odabrao da bude sekretar za odbranu. Ako ga potvrdi Senat, Lojd Ostin će biti prvi Afroamerikanac na toj funkciji.

Rođen je 1953. u Alabami, a odrastao u Džordžiji. Završio je vojnu akademiju na Vest Pointu 1975, a karijeru dugu četiri decenije počeo je kao komandant 82. vazdušne divizije u Fort Bregu, Sjevernoj Karolini.

Bio je komantant američkih snaga u Iraku od 2010. do 2011. i nadgledao kraj američke invazije na tu zemlju i povlačenje vojske.

Karijeru je završio 2016. kao komandant američke centralne komande koja pokriva operacije u Iraku, Afganistanu, Bliskom istoku i južnoj Aziji.

Dobijao je pohvale i za svoj intelekt i liderske vještine, kako među vojskom, tako i među civilima.

Bivši predsjednik Barak Obama rekao je da "njegov karakter i sposobnosti pokazuju šta Americi treba od vojnih lidera".

Ipak, Ostin je 2015. bio kritikovan u Kongresu zbog neuspjelog programa obuke sirijskih boraca, vrijednog 500 miliona dolara.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG