Linkovi

Sjedinjene Države pokreću isplate za većinu porodica s djecom


Predsjednik Joe Biden
Predsjednik Joe Biden

Bidenova administracija pokrenula je u četvrtak najveći američki program za borbu protiv siromaštva u posljednjih pola vijeka, slanjem mjesečnih uplata po prvi put kako bi pomogla većini američkih roditelja da brinu o svojoj djeci.

Ministarstvo financija saopštilo je da će novac biti deponiran na bankovne račune oko 39 miliona domaćinstava koji pokrivaju 88% djece u SAD-u - što ukupno predstavlja oko 60 miliona djece. Prema programu, porodice će primati do 300 američkih dolara mjesečno za svako dijete mlađe od 6 godina i 250 mjesečnih stipendija za svako dijete starije od 6 godina.

Trenutno, isplate će trajati do kraja 2021. godine, iako se Biden i njegove kolege iz Demokratske stranke u Kongresu nadaju da će produžiti naknadu kao dio paketa mjera socijalne zaštite koje žele donijeti. Ako se produži, očekuje se da će program koštati oko 120 milijardi dolara godišnje.

Republikanci kažu da su Bidenove inicijative preskupe i protive se njegovom pozivu da poveća porez korporacijama i najbogatijim Amerikancima.

U Bijeloj kući, Biden je izjavio: "To je smanjenje poreza srednje klase. Baš kao što imućni smanjuju porez za mnoge stvari, ovo je smanjenje poreza za vašu djecu".

"A ovo može vrijednom roditelju omogućiti da kaže svom djetetu: 'Dušo, dobili smo novac - nove aparatiće možete dobiti odmah. Možemo vam obezbijediti mentora koji će vam pomoći na času matematike s kojim imate problema. Možemo vam nabaviti sportsku opremu za koju se morate prijaviti - za svoj prvi tim u kojem ćete igrati'", rekao je Biden.

"Ljudi su mi pisali da će novac iskoristiti za kupnju novih cipela svojoj djeci, za slanje u ljetni kamp, pokrivanje njege nakon škole kada škola ponovo krene", rekao je.

Zvaničnici Bijele kuće kažu da bi naknada mogla izvući milione porodica iz siromaštva i poboljšati ishranu djece i njihovo mentalno zdravlje. Neki istoričari to upoređuju s benefitima šezdesetih godina prošlog vijeka i ratom tadašnjeg predsjednika Lyndona Johnsona protiv siromaštva.

Zabrinutost zbog inflacije

Međutim, kritičari nove potrošnje kažu da bi neke beneficije mogle pojesti rastuće američke potrošačke cijene, koje su u junu napredovale brzim godišnjim tempom od 5,4%, prema navodima vlade. Kreatori finansijske politike kažu da bi američka stopa inflacije mogla ostati visoka mjesecima prije nego što se smiri, jer se najveća svjetska ekonomija oporavlja od pandemije koronavirusa.

Neki ekonomisti kažu da bi novac upumpan u američku ekonomiju mogao pomoći u brzom oporavku, što dovodi do daljeg povećanja potrošačkih cijena.

Prema uslovima beneficija, dio poticajnog paketa koji su demokrate usvojile u martu, porezni kredit za porezne obveznike s djecom smanjuje se za pojedince s prilagođenim bruto prihodom većim od 75.000 američkih dolara, kao i za parove koji zarađuju više od 150.000 američkih dolara, a nestaje za one sa većom zaradom.

Najsiromašnije američke porodice imaju pravo na potpunu naknadu. Prije toga, prema američkom poreznom zakoniku, porodice su bile isključene iz poreznih olakšica za svoju djecu, ako nisu zaradile dovoljno da bi im se prihod nadoknadio poreznom pogodnošću.

Ali neke od najsiromašnijih porodica u SAD-u nikada nisu podnijele prijave za porez na dohodak, što znači da bi američka agencija za naplatu poreza, Internal Revenue Service, mogla imati problema da ih pronađe kako bi im poslala novu naknadu. Bijela kuća kaže da radi na ublažavanju problema.

XS
SM
MD
LG