Linkovi

SAD: Mjere za uskraćivanje azila žrtvama nasilja


Američki sekretar za pravosuđe Jeff Sessions
Američki sekretar za pravosuđe Jeff Sessions

Američki sekretar za pravosuđe Jeff Sessions preduzima mjere čiji cilj je uskraćivanja zahtjeva za azil žrtvama nasilja bandi ili porodičnog nasilja.

Tom mjerom bi broj azilanata koji u Sjedinjene Države ulaze legalno mogao da se smanji za desetine hiljada.

Sessions je u ponedeljak izjavio da „sama činjenica da zemlja možda ima problem da efikasno rješava neke zločine ili da su pripadnici određene populacije mnogo češće žrtve kriminala, ne može sama po sebi da podrazumjeva davanje azila”.

„Svijet će znati koja su naša pravila i veliki broj ljudi se više neće upuštati u opasno putovanje. Broj ilegalnih migranata i broj neosnovanih zahtjeva će se smanjiti. Siguran sam u to. Umjesto začaranog kruga u kom se širi nezakonitost stvorićemo moralni krug”, kaže američki sekretar za pravosuđe.

Sessions je dodao da imigranti iskorištavaju sistem za dobijanje azila na štetu vladavine prava, kao i da će njegova odluka donijeti sudijama za imigraciju veću transparentnost prilikom donošenja odluka o ispravnosti zahtjeva.

Predsjednik Donald Trump duže vrijeme poziva na izmjenu procedure za davanje azila u Sjedinjenim Državama, navodeći da su se zahtjevi za azil od 2011. udesetostručili i zalaže se protiv politike „uhvati i pusti” što nekim omogućava ostanak u zemlji dok čekaju na poziv za suđenje u već prenatpanom pravnom sistemu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG