Linkovi

Počela gradnja novog kompleksa Ambasade SAD u Podgorici


Planirani izgled novog kompleksa ambasade SAD u Crnoj Gori.
Planirani izgled novog kompleksa ambasade SAD u Crnoj Gori.

Američka ambasada u Podgorici je počela izgradnju novog kompleksa ambasade vrijednog 296 miliona dolara, koji bi trebao da bude završen 2025. godine.

„Kao prijateljima, partnerima i saveznicima, izgradnja novog kampusa američke ambasade svjedoči snazi i važnosti naših bilateralnih odnosa”, kazala je na prezentaciji projekta ambasadorica SAD u Crnoj Gori Judy Rising Reinke.

Nova zgrada ambasade je još jedna potvrda strateškog prisustva najjačeg NATO saveznika u Crnoj Gori, ocijenio je državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Ljubomir Mišurović.

On je podsjetio na Prvi ekonomski dijalog Crne Gore i SAD koji je održan 16. septembra kao dodatni zamah zajedničkoj ekonomskoj saradnji i dobroj dinamici ukupnih bilateralnih odnosa.

„SAD su bile uz Crnu Goru uvijek kada god se naša zemlja suočavala sa ozbiljnim izazovima. Vrijeme u kojem živimo, na žalost, nosi takve izazove. Uvjereni smo stoga da podrška našeg velikog prijatelja ni ovog puta neće izostati, i želimo da vjerujemo da je objekat za koji danas polažemo kamen temeljac simbol takvog opredjeljenja i simbol prijateljstva i savezništva naše dvije zemlje”, rekao je Vuković.

Na prezentaciji buduće nove ambasade SAD u Podorici je rečeno da će se tokom njene izgradnje uposliti oko 380 američkih, lokalnih i radnika iz trećih zemalja, te da će nova zgrada, pomoćni objekati i sadržaji biti integrisani u prostor, uz zaštitu biodiverziteta lokacije.

“Sva stabla masline, koja su postojala na području izgradnje su presađena u rasadnik, kako bi se ponovo mogla zasađena blizu nove zgrade ambasade”, rekla je ambasadorica SAD u Crnoj Gori i dodala da će u ambasadi biti stalna postavka crnogorskih i američkih umjetničkih radova.

Zgrada Američke misije u Podgorici je otvorena 2002. godine i imala je status konzulata. Nakon obnove nezavisnosti Crne Gore 2006. godine, transformisana je u Ambasadu SAD.

XS
SM
MD
LG