Linkovi

Amazon u 2020. blokirao 10 milijardi sumnjivih oglasa


Skladište Amazona u mjestu Bessemer, Mart 30, 2021.
Skladište Amazona u mjestu Bessemer, Mart 30, 2021.

Kompanija Amazon, koja se našla pod pritiskom kupaca, brendova i zakonodavaca da suzbije falsifikate na svojoj web platformi za trgovinu, saopštila je u ponedjeljak da je blokirala više od 10 milijardi sumnjivih lažnih oglasa prošle godine kako bi spriječila prodaju njihovih proizvoda, javlja AP.

U prvom Amazonovom izvještaju o naporima protiv falsificiranja otkako je 2019. uveo nove alate i tehnologije, navedeno je kako je broj blokiranih lažnih oglasa porastao za približno 67 posto u odnosu na godinu ranije.

Multinacionalna tehnološka kompanija sa sjedištem u Seatleu je saopštila da je broj falsifikatora koji pokušavaju prodavati na toj stranici porastao dok su prevaranti pokušavali iskoristiti kupce koji su tokom pandemije više kupovali putem interneta.

Amazon se godinama bori sa falsifikatima, ali od 2019. upozorava investitore da prodaja lažne robe predstavlja rizik za kompaniju i njen imidž.

Pojedini potrošači neće kupovati na Amazonu zbog falsifikata, a neki brendovi odbijaju svoje proizvode ponuditi na toj web lokaciji.

Falsifikatori pokušavaju da svoje proizvode plasiraju na Amazon preko nezavisnog tržišta, gdje prodavci mogu svoje proizvode direktno postaviti na web stranicu.

Kompanija je prošle godine uništila dva miliona falsifikovanih proizvoda koji su stigli u njena skladišta i navodi kako je dobila žalbe kupaca zbog falsifikata na manje od 0,01 posto svih proizvoda koji su kupljeni preko te platforme.

Amazon je saopštio kako može zaustaviti falsifikatore prije nego što nešto prodaju, zahvaljujući tehnologiji koja automatski skenira liste kako bi uklonila sumnje na falsifikate.

Kompanija također daje brendovima mogućnost da sami uklone lažne predmete sa web lokacije, umjesto da ih prijavljuju Amazonu i čekaju da nešto učini.

XS
SM
MD
LG