Linkovi

Amazon kupuje poznati filmski studio MGM


ILUSTRACIJA - Logotipi Amazona i Metro – Goldvin – Majera (REUTERS/Dado Ruvic)
ILUSTRACIJA - Logotipi Amazona i Metro – Goldvin – Majera (REUTERS/Dado Ruvic)

Kompanija Amazon saopštila je da će kupiti Metro – Goldvin – Majer (MGM), jedan od najpoznatijih svjetskih filmskih studija, za 8,45 milijardi dolara.

Kako je izvijestila agencija Reutes tom akvizicijom u vlasništvo Amazona prelaze brojni filmovi i televizijski sadržaji koji bi mogli doprinijeti da kupac postane konkurentan video-televizijskim platformama, poput, “Netfliksa” i “Dizni plusa”.

MGM, privatni studio i vlasnik brojnih svjetski poznatih filmskih ostvarenja – uključujući i franšizu o tajnom agentu Džejsmu Bondu, raspolaže sopstvenim kablovskim televizijskim kanalom koji emituje popularne serije “Fargo”, “Vikinzi” i “Šark tenk”.

"Stvarna finanansijska vrijednost ovog posla je riznica intelektualnog vlasništva za koju planiramo da osmislimo novi koncept i razvijemo sa talentovanim timom MGM-a. To je veoma uzbudljivo i pruža mnoštvo mogućnosti za kvalitetno priopovijedanje”, saopštio je Majk Hopkins potpredsjednik kompanije zadužen za “Pime Video” i “Amazon Studio”.

Video servis kompanije “Amazon” suočen je sa brojnim konkurentima, među kojima su “Netfliks”, “Dizni plus”, “HBO” i “Apple”. Te kompanije povećale su ulaganja i nastoje da se prošire na međunarodnih tržišta – nudeći korisnicima različite sadržaje tokom pandemije koronavirusa.

Inače, po svoti izdvojenog novca – riječ je o drugoj najskupljoj akviziciji Amazona u posljednje četiri godine. Prethodna je bila kupovina “Houl fud marketa” (Whole Foods Market), trgovinskog lanca koji prodaje zdravu hranu bez dodataka.

Taj posao, zaključen 2017, vrijedio je 13,7 milijardi dolara.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG