Linkovi

Amazon kupuje poznati filmski studio MGM


ILUSTRACIJA - Logotipi Amazona i Metro – Goldvin – Majera (REUTERS/Dado Ruvic)

Kompanija Amazon saopštila je da će kupiti Metro – Goldvin – Majer (MGM), jedan od najpoznatijih svjetskih filmskih studija, za 8,45 milijardi dolara.

Kako je izvijestila agencija Reutes tom akvizicijom u vlasništvo Amazona prelaze brojni filmovi i televizijski sadržaji koji bi mogli doprinijeti da kupac postane konkurentan video-televizijskim platformama, poput, “Netfliksa” i “Dizni plusa”.

MGM, privatni studio i vlasnik brojnih svjetski poznatih filmskih ostvarenja – uključujući i franšizu o tajnom agentu Džejsmu Bondu, raspolaže sopstvenim kablovskim televizijskim kanalom koji emituje popularne serije “Fargo”, “Vikinzi” i “Šark tenk”.

"Stvarna finanansijska vrijednost ovog posla je riznica intelektualnog vlasništva za koju planiramo da osmislimo novi koncept i razvijemo sa talentovanim timom MGM-a. To je veoma uzbudljivo i pruža mnoštvo mogućnosti za kvalitetno priopovijedanje”, saopštio je Majk Hopkins potpredsjednik kompanije zadužen za “Pime Video” i “Amazon Studio”.

Video servis kompanije “Amazon” suočen je sa brojnim konkurentima, među kojima su “Netfliks”, “Dizni plus”, “HBO” i “Apple”. Te kompanije povećale su ulaganja i nastoje da se prošire na međunarodnih tržišta – nudeći korisnicima različite sadržaje tokom pandemije koronavirusa.

Inače, po svoti izdvojenog novca – riječ je o drugoj najskupljoj akviziciji Amazona u posljednje četiri godine. Prethodna je bila kupovina “Houl fud marketa” (Whole Foods Market), trgovinskog lanca koji prodaje zdravu hranu bez dodataka.

Taj posao, zaključen 2017, vrijedio je 13,7 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG