Linkovi

Amerikanke piju više no ikad


FILE - In this Tuesday, June 29, 2004 file photo, a bartender serves two mugs of beer at a tavern in Montpelier, Vt. College-age drinkers average nine drinks when they get drunk, government health officials said Tuesday, Jan. 10, 2012.
FILE - In this Tuesday, June 29, 2004 file photo, a bartender serves two mugs of beer at a tavern in Montpelier, Vt. College-age drinkers average nine drinks when they get drunk, government health officials said Tuesday, Jan. 10, 2012.

Smrti povezane sa alkoholom u porastu su u Sjedinjenim Državama, kaže se u mjesečnom izveštaju Američkog centra za kontrolu bolesti i prevenciju.

Studija je otkrila da je, dok više muškaraca nego žena svake godine umire od uzroka povezanih sa alkoholom, stopa povećanja smrtnosti bila veća kod žena.

I sada se, izgleda, više žena okreće piću tokom borbe protiv pandemije koronavirusa. Mnoge od njih nose teret većeg dijela kućanskih poslova, uključujući i brigu o djeci, pored odgovornosti koju imaju prema svojim poslovima van svojih domova, što se sada u mnogome takođe radi kod kuće.

"Imati djecu u kući povezano je sa više pijenja", rekla je nedavno Lindsey Rodriguez​ za NBC News.

Rodriguez, jedna od autorki studije o pandemiji i prekomernoj konzumaciji alkohola objavljenoj u časopisu Ovisnička ponašanja (Addictive Behaviors), rekala je da se za žene "najproblematičnija upotreba alkohola dogodila oko marta i aprila" ove godine, kada su stupile na snagu vanredne mjere u sklopu borbe protiv koronavirusa.

Druga studija objavljena nedavno u JAMA Newtwork Open rekla je da dok su Amerikanci povećali konzumaciju alkohola za 14 odsto od 2019. do 2020. godine, žene su povećale uzimanje alkohola na više od četiri pića u jednom zasjedanju, odnosno za 41 odsto.

Alkohol je "najlakša strategija za suočavanje", rekla je nedavno za NBC News Crawford​, docentkinja za bihevioralno, socijalno i zdravstveno obrazovanje u Školi za javno zdravlje Emory univerziteta.

"Tokom kratkog vremenskog perioda sistem se zaista dobro prilagođava stresu, ali ovo je hronično", primjetila je.

Neke kompanije posebno ciljaju žene svojim oglasima za pivo pakovano u ružičaste limenke, uz promovisanje pića kao komponente osnaživanja.

Prekomjerno piće može rezultirati dugom listom medicinskih problema, uključujući cirozu jetre i trovanje alkoholom.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG